Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Cyklistická Vuelta začíná. Kreuziger má jasný cíl: etapové vítězství

Sevilla - S cílem poprvé v kariéře vyhrát na velké Tour etapu jde na start Vuelty český cyklista Roman Kreuziger. Ambice na přední umístění v celkovém pořadí devátý muž z posledních dvou ročníků Tour de France nemá. Ve Španělsku absolvuje možná poslední závod v barvách italského týmu Liquigas, odkud po sezoně přestupuje do kazašské Astany. Vueltu pojede potřetí. Loni pracoval pro Ivana Bassa a skončil jednašedesátý. Při své premiéře v roce 2007 byl jednadvacátý.

"Ještě nevím, jestli to bude úplně poslední závod za Liquigas. Bude záležet, jak objedu Vueltu. Každopádně se chci rozloučit co nejlíp," uvedl před sobotním startem na svém webu Kreuziger. "Rád bych vyhrál etapu. Od začátku závodu je to zvlněné a může se klidně stát, že hned zkraje 'koupím' třeba deset minut. Prvořadé pro mě je být čerstvý do hor, abych tam odvedl práci pro Vincenza (Nibaliho). Kvůli tomu dávám svoje ambice stranou," vysvětlil čtyřiadvacetiletý český jezdec.

"Moc se na závod těším. Chci si ho užít. Forma je dobrá," prohlásil. "I kdybych nevyhrál tu etapu, tak chci pomoci Nibalimu, aby tým viděl, že mi na tom opravdu záleží a nepřijel jsem Vueltu jen tak objet. Nepřemýšlím nad tím, že bych závod zabalil. Rozhodně chci dojet do cíle v Madridu," ujistil Kreuziger.

Do role lídra Liquigasu by se prý neposunul ani v případě, že by se Nibalimu nedařilo. "Pokud by vybouchnul, nikoho dalšího na celkové pořadí nemáme," tvrdí. O rok staršímu kolegovi však věří a řadí ho mezi favority společně s Lucemburčanem Fränkem Schleckem a Rusem Denisem Meňšovem, jenž bude útočit na třetí prvenství po triumfech v letech 2005 a 2007. "Nibali je na tom fakt dobře a určitě má na to, aby skončil v první pětce, možná i na bedně. Věřím, že se prosadí i Bennati s Guarnierim ve spurtech," dodal Kreuziger.

Start má být noční show

Sobotní start 65. ročníku obstará atraktivní noční týmová časovka na 13 km. "Startuje se hrozně pozdě, my máme vyrazit na trať až ve 23:45. Je to kvůli lidem, chtějí z toho udělat show. A taky kvůli vedru, protože je tady přes den asi 45 stupňů ve stínu. Ale na časovku si věříme. S tímhle týmem můžeme myslet na čelní umístění," míní Kreuziger, který se s ostatními jezdci Liquigasu připravuje přímo v dějišti závodu od středy.

Během příštích tří týdnů urazí peloton 3 429,9 km, než bude 19. září v Madridu znám vítěz, kterému tentokrát připadne nový červený dres místo dosavadního zlatého. O jeho získání nebude usilovat předloňský vítěz Španěl Alberto Contador, jenž po svém třetím triumfu na Tour de France ukončil sezonu.

Titul nemůže obhajovat další domácí hvězda Alejandro Valverde, který si odpykává trest za účast v dopingové aféře. Na startu budou chybět i druhý a třetí jezdec minulého ročníku. Španěl Samuel Sánchez se rozhodl závod vynechat a mistr světa Australan Cadel Evans s týmem BMC nedostal pozvání. Domácími nadějemi jsou předloňský šampion Tour de France Carlos Sastre, David Arroyo a Joaquim Rodríguez. Pětatřicetiletý Sastre letos absolvoval už Giro d'Italia i Tour de France.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články