Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Cyklistická unie: Závod v Plzni se měl opakovat

Brusel – Start nedělního závodu světového poháru cyklokrosařů v Plzni, který ovlivnila přítomnost kameramana na trati, se měl opakovat. Tvrdí to koordinátor Mezinárodní cyklistické unie (UCI) Peter Van den Abeele, podle nějž udělala chybu hlavní rozhodčí. Ta měla startovní proceduru na starosti.

Ilustrační foto

Nová sezona světového poháru měla kontroverzní začátek. Peloton vyrazil na trať v momentu, kdy ještě před několika cyklokrosaři stál kameraman natáčející detailní obrázky jezdců a na startu je nechtěně blokoval. Pro mnohé z nich tak závod v podstatě skončil ještě dřív, než začal.

"Je to ostuda, že se něco takového stane na tak vysoké úrovni," zlobil se belgický mistr Niels Albert, jenž se musel po pokaženém startu propracovávat vpřed a skončil až osmý. "Ten kameraman zruinoval moje šance na vítězství. Když se něco takového stane, tak musí být závod zastaven," dodal světový šampion z roku 2009.

S jeho názorem souhlasili nejen vítěz závodu a krajan Sven Nijs či třetí Zdeněk Štybar, ale i koordinátor UCI Van den Abeele. Podle něj měl Albert plné právo být naštvaný na hlavní rozhodčí Miriam Van Esovou.

"Hlavní rozhodčí je zodpovědný za start a tlačítka, kterými rozsvítí zelené světlo," řekl Van den Abeele listu Het Nieuwsblad. "Když je zmáčkla, stála zády k pelotonu a kameramana neviděla. Měla ale závod zastavit, já sám jsem to už v minulosti udělal v Hooglede. Tohle byla velká chyba," dodal člen UCI. Někteří jezdci sice po závodě naznačovali, že proti výsledkům závodu podají protest, podle Van den Abeeleho ale nemají šanci. "Výsledky jsou konečné," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články