Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Cyklisté se sjíždějí v Yorkshire. Medaile by byla krásná, věří reprezentační trenér

V neděli se v britském hrabství Yorkshire rozběhne jeden z vrcholů sezony – silniční světový šampionát. Českou republiku bude reprezentovat devatenáct závodníků v čele se Zdeňkem Štybarem. Přímé přenosy sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz.

Sport
zdroj: ČT4

Na území Velké Británie se pojede silniční MS počtvrté v historii. Hlavním centrem dění bude Harrogate, kde bude končit všech jedenáct závodů programu MS. Velmi špatné vzpomínky má na toto město domácí legenda Mark Cavendish, který zde spadl ve finiši úvodní etapy Tour de France v roce 2014.

Místo dosavadní časovky stájí se pojede poprvé na světovém šampionátu smíšený štafetový závod, který si mohli jezdci zkusit na srpnovém ME v Alkmaaru. Národní týmy budou složené ze tří mužů a tří žen; na trať se nejprve vydá družstvo mužů, ženy vyrazí na stejný čtrnáctikilometrový okruh, jakmile dojede druhý muž.

Za danou zemi se budou sčítat dosažené časy a podle součtu se budou udělovat medaile. Českých závodníků se ale boj o cenné kovy týkat nebude, protože se do závodu nekvalifikovali. "Uvidíme, jaká bude budoucnost závodu v této podobě," řekl reprezentační trenér Tomáš Konečný.

Sport
zdroj: ČT4

Následovat budou individuální časovky. Souboje s chronometrem se budou týkat sedmičky českých reprezentantů. Mezi juniory budou na startu Pavel Bittner a Mathias Vacek, závod juniorek absolvují Kristýna Burlová s Veronikou Jandovou. Ve třiadvacítce se představí Jakub Otruba, v elitní kategorii mužů pak Jan Bárta s Josefem Černým.

"Pro obě juniorky to bude hodně těžké, jsou to však pro ně cenné zkušenosti. Bittner s Vackem jsou v kategorii prvním rokem, ale prokazují, že patří ke špičce, a jsou to určitě naše želízka. Myslím, že mají na elitní desítku, a když to Mathiasovi sedne, mohl by se přiblížit i k medailím," věřil Konečný.

Podobné vyhlídky měl i v případě Otruby. "Na ME byl trošku zklamaný, vše směřuje na MS. Trať by mu měla sedět, myslím, že i on může být někde mezi pátým a desátým místem. V elitě to vidím reálně deset až dvacet, ale Honza (Bárta) už v minulosti byl i v desítce, na Evropských hrách v Minsku získal letos bronz. I on by se mohl probít do desítky," přemítal.

Program MS v silniční cyklistice v Harrogate (Británie):

Neděle 22. září: 13:40 smíšená časovka družstev (27,6 km).

Pondělí 23. září: 11:10 časovka jednotlivců - juniorky (13,7 km), 14:40 časovka jednotlivců - junioři (27,6 km).

Úterý 24. září: 11:10 časovka jednotlivců - muži do 23 let (30,3 km), 15:40 časovka jednotlivců - ženy (30,3 km).

Středa 25. září: 14:10 časovka jednotlivců - muži (54,1 km).

Čtvrtek 26. září: 13:10 silniční závod - junioři (144,5 km).

Pátek 27. září: 9:40 silniční závod - juniorky (86 km), 15:10 silniční závod - muži do 23 let (186,9 km).

Sobota 28. září: 12:40 silniční závod - ženy (149,4 km).

Neděle 29. září: 9:40 silniční závod - muži (280 km).

Od pátku budou na pořadu silniční závody s hromadným startem. "Věřím, že Bittner a Vacek mají velmi reálnou šanci se porvat o medaili, na Evropě k tomu chyběl kousek. Pomýšlíme tam hodně vysoko, třeba se zadaří a cinkne to. Každopádně to bude hodně náročné, protože 150 kilometrů je na juniorskou kategorii hodně. Ve třiadvacítce startujeme jen ve třech, proti početnějším týmům to bude asi složité," uvedl Konečný.

V sobotu se vydají na trať o délce 150 kilometrů ženy a mezi nimi i Jarmila Machačová, Tereza Neumanová a Nikola Nosková. "Ve třech nelze ten závod tvořit, bude to spíš o tom, aby to holky zvládly pozičně. Okruhy v Harrogate jsou technické, reálně to bude asi hodně o Holanďankách, které jsou v tomto číslo jedna. Budu spokojený s umístěním ve dvacítce," prohlásil Konečný.

Nejočekávanější závod elitní kategorie mužů MS uzavře. Roman Kreuziger vloni šestým místem vybojoval historicky nejlepší výsledek v samostatné historii České republiky. V roce 1993 si dojel Lubor Tesař pro bronz, ale odděleně mezi amatéry.

"Medaile by byla samozřejmě krásná. Mluvíme o ní už dlouho a bylo by skvělé na Lubora navázat, ale k tomu se musí všechno sejít. Závodník musí mít den D, vyhnout se pádům a defektům. Na startu je 190 jezdců a vy potřebujete být ve správný čas na správném místě," uvedl Konečný.

Závodníci absolvují porci 280 kilometrů, lídrem šestičlenné české sestavy bude Zdeněk Štybar. Kreuzigera, Bártu a Černého doplňují ještě Petr Vakoč a František Sisr. "Zdeněk se byl v sezoně na trať na dva dny podívat. Bude to extrémně náročné. Široké cesty se střídají s úzkými, jsou tam kopce, bude to hodně o té poziční jízdě. A obrovskou roli tady může sehrát počasí," řekl Konečný.

Nominace českého týmu na MS v Harrogate (22.-29. září):

Muži:

Elite:

Silniční: Jan Bárta, Josef Černý, Roman Kreuziger, František Sisr, Zdeněk Štybar, Petr Vakoč.

Časovka: Jan Bárta, Josef Černý.

Muži do 23 let:

Silniční závod: Tomáš Bárta, Petr Kelemen, Jakub Otruba.

Časovka: Jakub Otruba.

Junioři:

Silniční závod: Pavel Bittner, Jakub Bouček, Bruno Stoček, Jakub Ťoupalík, Mathias Vacek.

Časovka: Pavel Bittner, Mathias Vacek.

Ženy:

Elite:

Silniční závod: Jarmila Machačová, Tereza Neumanová, Nikola Nosková.

Juniorky:

Silniční závod: Kristýna Burlová, Veronika Jandová.

Časovka: Kristýna Burlová, Veronika Jandová.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články