Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: Blahopřání

Cyklisté se sjíždějí do Litoměřic. Karel Vacek zaútočí na celkový triumf

Ve dnech, kdy si tuzemská cyklistika připomíná 70. výročí Závodu míru, se chystá letošní ročník jeho juniorského pokračování. Česká republika má jedno velké želízko v ohni: na celkový triumf bude cílit Karel Vacek.

Karel Vacek
zdroj: girodelfriulijuniores.it

Vacek skončil při své loňské premiéře na čtvrtém místě celkového pořadí, podařilo se mu navíc vyhrát i vrchařskou etapu do Altenbergu. V ní závodníci dvakrát stoupali na Komáří Vížku. Nadějný český jezdec si osamocen dojel pro vítězství s náskokem 42 sekund, přitom na začátku dne se necítil vůbec dobře.

"Ze zkušenosti jsem už věděl, že pokud to překonám, budu se cítit lépe. Většinou když jsem se na začátku etapy cítil hodně dobře, tak jsem ke konci více trpěl. To se potvrdilo. Jakmile se najelo do kopců, tak jsem cítil výborné nohy a hned zaútočil," líčil loni na podzim se zaujetím v rozhovoru pro web ctsport.cz.

"Viděl jsem, že jedu sám, zvyšoval jsem náskok a na vrchařské prémii vedl o minutu a půl. Nicméně do cíle to bylo ještě více než deset kilometrů, navíc na náhorní plošině na Cínovci foukalo, takže jsem takové vedení neudržel. Ale přijel jsem s náskokem necelé minuty, což považuji za velmi dobrý výsledek," těšilo ho etapové vítězství na předním etapovém podniku.

Letos už je největším favoritem, a to nejen díky loňskému výsledku, ale také kvůli jarním výkonům na dalších závodech v Itálii a v Evropě. Vacek několikrát dojel na pódiu a dokázal také vyhrát podnik Trofeo Citta di Loano. Poslední významnou akcí před Závodem míru juniorů byla Gran Premio Liberazione, kde byl jako obvykle velmi aktivní a dojel druhý.

Karel Vacek
zdroj: bicitv.it

Vacka podpoří pětice závodníků

47. ročník závodu začne 3. května etapou se startem i cílem v Litoměřicích. V pátek na mladé závodníky čekají dvě půletapy: nejdříve důležitá časovka v Třebenicích a poté hromadný start v Roudnici. Sobota je tradičně nejtěžší den, kdy peloton vyrazí z Teplic a dvakrát překoná stoupání na Vitišku. Cíl bude stejně jako loni v německém Altenbergu. Závěrečná etapa je také velmi náročná, startuje v Benešově nad Ploučnicí a končí v Terezíně. 

Pro celkový úspěch je důležitá podpora týmu. Kromě Vacka nominoval trenér reprezentace Tomáš Konečný pětici nadějných cyklistů. Závod míru pojede Vojtěch Řepa (TJ Favorit Brno), Jakub Bouček, Jakub Ťoupalík, Petr Kelemen a Jan Kašpar. Všichni budou soupeřit s nabitým polem složeným ze třiadvaceti národních týmů.

Pokud by se Vackovi podařilo zvítězit, ukončil by dlouhé čekání na českého vítěze Závodu míru juniorů. Naposledy vyhrál v roce 2006 Martin Hačecký. O dva roky dříve se radoval pozdější juniorský mistr světa Roman Kreuziger.

Zatímco junioři budou závodit na severu Čech, kadeti mají ve stejném termínu 42. ročník Závodu míru nejmladších v Jevíčku. Od 4. do 6. května se zde sejde velmi bohatá konkurence nejlepších kadetů, mezi nimi Vackův mladší bratr Matthias. Závod míru nejmladších má podobně bohatou historii jako Závod míru juniorů. Vítězili tu Bernhard Eisel, Simon Špilak, Matthias Brändle, Matej Mohorič nebo Peter Sagan. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články