Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Cyklisté dobyli Karlštejn, kolem Berounky jeli i Koukal a Nový

Volyně – Charitativní cyklotour Na kole dětem má za sebou čtvrtou etapu. K Josefu Zimovčákovi a jeho kolegům, kteří dnes museli zvládnout několik záludných stoupaní, se na cestě do Volyně přidaly hned dvě významné české osobnosti - badmintonista a olympionik Petr Koukal a herec Pavel Nový. Celý peloton má po čtyřech dnech ujeto 684 kilometrů.

Čtvrtá etapa charitativní akce Na kole dětem
zdroj: ČT autor: Ivo Dvořák

"Dneska to bylo trochu dramatické, jelikož mi prasklo sedátko, ale po určitých úpravách jsem mohl pokračovat dál. Bylo skvělé, kolik bylo kolem trati lidí na to, že je neděle," řekl po dojezdu patron celé akce a desetinásobný mistr světa v jízdě na vysokém kole Josef Zimovčák. Šestapadesátiletý cyklista, jenž na velocipédu absolvoval všechny největší etapové závody, však přiznal, že se stále teprve zahřívá. "Stále čekám na to, kdy mě to začne bavit," dodal s úsměvem.

V již čtvrté etapě během čtyř dnů se musel peloton potýkat s rozmary počasí. Chvílemi slunce pálilo a o pár minut později začalo silně pršet. To však Josefa Zimovčáka a další nemohlo zastavit, a tak již v osm ráno vyrazili údolím řeky Berounky směr Karlštejn. Zde na skupinu čekal olympionik Petr Koukal, který se cyklotour Na kole dětem již účastnil minulý rok, kdy ujel celou etapu. Dnes se k pelotonu přidal kvůli tréninkové vytíženosti jen symbolicky na několik kilometrů.

V Pičíně se k pelotonu přidal další známý milovník cyklistiky, herec Pavel Nový. Čtyřiašedesátiletý herec v doprovodu Josefa Zimovčáka dorazil až do pětadvacet kilometrů vzdáleného Rožmitálu. Předtím ještě všichni zúčastnění navštívili rodné město patrona celé akce Příbram, kde svůj um předvedla místní taneční škola a jako již tradičně i bývalá trojnásobná mistryně světa v krasojízdě Martina Štěpánková.

"Na tu kozinu bych už znova nevlezl"

"Dneska se mi jelo dobře. Pro mě je kolo nejlepší cestovní prostředek a slouží mi jako rehabilitace, takže neexistuje nic lepšího," řekl Nový, jenž pochválil i celý projekt. "Je to výborný nápad, který funguje. S panem Zimovčákem se známe již dvacet let a jednou mě učil jezdit na té jeho kozině, ale znovu bych to už nechtěl zkusit. Je to něco obdivuhodného, že na tom dokáže jezdit každý den," dodal známý herec, jenž po návštěvě Rožmitálu vyrazil zase na svém elektrickém kole zpět domů.

V něm na účastníky cyklotour čekalo početné publikum fanoušků, kteří jejich příjezd náležitě ocenili. Během přestávky vystoupili i místní hudebníci. Po cestě do již čtvrté zastávky dne v Blatné se ke skupině přidali i tři další velocipedisté, kteří opět dokázali, jaké velké oblibě se vysokým kolům v České republice dostává.

Podruhé během dvou let zavítali účastníci cyklotour do města dudáků Strakonic. A právě dudáci přivítali Josefa Zimovčáka a spol. při příjezdu na nádvoří místního hradu. Závěrečnou destinací dnešní etapy byla jihočeská Volyně. Ještě před ní řady cyklistů rozšířilo na deset místních dětí, které s pelotonem dorazily až do finiše.

Zítra na všechny čeká jedna z nejkratších etap cyklotour, která účastníky zavede na jih Čech. Peloton navštíví Český Krumlov a závěr etapy bude v Českých Budějovicích.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články