Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Cyklista Raboň triumfoval v časovce a vede závod Kolem Murcie

Alhama de Murcia (Španělsko) - Cyklista František Raboň vyhrál v závodu Kolem Murcie časovku jednotlivců na 22 kilometrů a před poslední pátou etapou se dostal do čela celkového pořadí. Na prvním místě má český jezdec náskok 38 sekund před loňským šampionem Giro d'Italia a dvojnásobným vítězem Vuelty Rusem Denisem Meňšovem, který dnes dojel druhý s více než půlminutovou ztrátou.

František Raboň
zdroj: ČTK/AP autor: ČT24

Žlutý trikot oblékl Raboň v Murcii i před rokem, kdy rovněž vyhrál časovku, která se tehdy jela jako třetí etapa. Tentokrát má člen elitní stáje HTC-Columbia velkou šanci, že udrží vedoucí pozici až do cíle závodu a dosáhne životního úspěchu v profesionálním pelotonu. Před časovkou byl Raboň třetí bez ztráty na první místo.

František Raboň

"Myslím, že jsem zajel podobný výkon jako loni. Rozdíl je v tom, že minule jsem hned následující den odpadl v horách. Teď už máme horskou etapu za sebou a přežil jsem ji v pohodě," uvedl Raboň na internetové stránce svého týmu.

V neděli čeká cyklisty 121 kilometrů do Murcie, a přestože jsou na trase dvě stoupání, očekává se, že do cíle přijede pole pohromadě. Raboň je optimistou. "Některé týmy na mě sice budou útočit a samozřejmě může hrozit nějaké nebezpečí, ale už jsem ukázal, že jsem na tom v kopcích dobře. Máme tu dobrý tým, takže když všechno vyjde, udržím to," řekl bývalý mistr Evropy do 23 let, jenž má šanci napodobit Romana Kreuzigra, který před týdnem zahájil sezonu triumfem v závodu Kolem Sardinie.

Šestadvacetiletý Raboň si připsal skalpy řady skvělých časovkářů. Na třetím místě skončil se ztrátou 48 sekund Brit Bradley Wiggins, za ním dojel Němec Andreas Klöden a osmý byl legendární Američan Lance Armstrong. Sedminásobný vítěz Tour de France, jenž ve Španělsku absolvuje první letošní start v Evropě, zaostal za Raboněm o minutu a 18 sekund.

"Věřil jsem si, protože se mi povedl předchozí závod Kolem Algarve, kde jsem skončil celkově sedmý," připomněl český jezdec. "Jel jsem třetí od konce, což byla výhoda, protože jsem znal časy soupeřů a věděl jsem, že musím jet rychleji." Jeho výkon ocenil i Armstrong. "Pěkně to Raboň 'vohulil'. Udělal fakt dojem," nechal se slyšet na svém oblíbeném Twitteru.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články