Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Contador zajel i časovku precizně a doma s přehledem vyhrál

Sabadell (Španělsko) – Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) si vedení v domácím závodu Kolem Baskicka vzal hned v první etapě a bez větších obtíží ho udržel. Vydržel v kopcích ataky rivala Alejandra Valverdeho (Movistar) a přesvědčil i v závěrečné časovce. V ní za vítězným Tonym Martinem (Omega Pharma-Quick Step) zaostal o pouhých sedm vteřin, což mu komfortně zajistilo vítězství v celkovém pořadí. V něm druhý skončil Michal Kwiatkowski (OPQS), přičemž drama proběhlo o třetí místo – Valverde ho nakonec musel přepustit Jeanu-Christophu Péraudovi (Ag2r). Roman Kreuziger si udržel svou celkovou 17. příčku.

Alberto Contador vyhrál závod Kolem Baskicka
zdroj: ČTK/EFE autor: MIGUEL TONA

Individuální časovka měla především rozřešit situaci na prvním místě celkového pořadí: 12 sekund rozdílu mezi Albertem Contadorem a Alejandrem Valverdem otestovalo 25 kilometrů kopcovité trati. Samotní favorité na vítězství v závěrečné etapě Kolem Baskicka byli jiní – jako v každé jízdě proti chronometru se počítalo se sílou Tonyho Martina (OPQS), kterého mohla znevýhodňovat snad jen kopcovitost profilu, hodně se také čekalo od jeho týmového kolegy a všestranného cyklisty Michala Kwiatkowského. Ten se v prvních etapách pohyboval na třetím místě celkové klasifikace, a ačkoliv se posléze trochu sesunul pořadím, malé časové odstupy kvalitnímu časovkáři umožňovaly pomýšlet na třetí pozici za Contadorem a Valverdem.

První podstatný čas zajel domácí Jon Izagirre (Movistar), jenž svým časem předčil například i slovenského Petera Velitse (BMC) nebo nyní už spíše odpočívajícího vítěze minulé etapy Bena Swifta (Sky). Izagirrův výsledek překonal poté o tři vteřiny Tom Dumoulin (Giant-Shimano) – nizozemský jezdec zajel na hranici svého maxima. To už však na trati letěl Tony Martin, kterého kamera v jedné chvíli zabrala v akrobatické pozici sehnutého nad rámem. Martin je časovkářský mistr světa (loni na podzim v Itálii v přímém souboji předčil Cancellaru i Wigginse) a jako takový automatický favorit každé časovky, do které nastoupí. Na severu Španělska to jen potvrzoval – na mezičase za ním Izagirre zaostával o čtyřicet vteřin a Dumoulin mezitím už v cíli věděl, že má vedoucí pozici pouze propůjčenou. Nakonec Martin vedl o 38 vteřin, když zajel s průměrnou rychlostí lehce na 40 km/hod.

Tony Martin
zdroj: ČTK/AP autor: Christophe Ena

Na trati ale už byli i všichni zbývající favorité Philippe Gilbert (BMC), Contador i Valverde nebo atakující Kwiatkowski. První z nich, belgický šampion Gilbert, však záhy zase jednou jen potvrdil, že jeho životní forma přišla a odešla už před lety, nyní v cíli ztratil přes dvě minuty. Kwiatkowski se na mezičase na 13. kilometru mezitím držel s totožnou ztrátou, jako byl počet kilometrů, brzy tam měla dorazit i závěrečná dvojka Valverde, Contador. 

Kamera v cíli zabrala Romana Kreuzigera, který dorazil se ztrátou 1:58. Jediný český jezdec ve Španělsku se však už ani nemusel příliš "ždímat", když v celkovém pořadí figuroval na konci druhé desítky a svému lídrovi z Tinkoff-Saxo beztak pomoci nemohl. I tak to však bylo úspěšné Kolem Baskicka pro českého jezdce – Contadorovi notně pomohlo v kopcích a stále může závody tohoto typu brát jako rozjezd pro vrcholy sezony. Mrzet ho však může to, že s nejlepšími nevydržel v prvních skupinách při stoupáních déle.

  • "Jsem šťastný za Alberta i naši stáj, za tu spoustu práce si to zaslouží. Pro mě to nebylo nejlepší Kolem Baskicka, beru to však tak, že jsem odvedl důležitou přípravu pro další závody – Amstel Gold Race nebo Lutych-Baston-Lutych," řekl po skončení etapového závodu Kreuziger.
Sport
zdroj: ČT4

34 sekund – takový byl na mezičasu rozdíl mezi Contadorem a Valverdem. Bylo jasno o celkovém vítězi, otazník se vznášel už jen nad vítězem etapy. Contador si držel excelentní tempo, na Martina ztrácel sedm vteřin, o zhruba stejný počet za ním uháněl Kwiatkowski, který si svou rychlost udržel až do cíle. V něm mu časoměřiči ukázali manko pouhých 15 sekund a druhé místo.

Pořadím letěli dolů Cadel Evans (BMC) i Damiano Cunego (Lampre-Merida), Valverde rovněž nepřesvědčil se ztrátou lehce nad minutu. Contador naopak zazářil s časem 38:40, když v druhé polovině závodu udržel své manko na Martina na sedmi vteřinách. V pořadí etapy se tak za sebou seřadili Martin, Contador a Kwiatkowski, drama nastalo v pořadí celkovém. 

  • "Líp mi úvod sezony vyjít nemohl. Vítězství vám samozřejmě dodá sebevědomí, ale je třeba dál pracovat. Doufám, že budu na sto procent připravený na Tour," prohlásil Contador.

Contador předčil druhého Poláka o 41 vteřin, bitva byla o třetí místo – to si nakonec překvapivě uzmul Jean-Christophe Péraud (Ag2r) se ztrátou 1:04, čtvrtý skončil Simon Špilak (Kaťuša) s odstupem 1:07 a až za ním se stejným mankem zklamaný Valverde. Závod si však prohrál už v kopcích, kdy situaci nezvládl takticky – silově na Contadora zřejmě měl, ale přílišnou konzervativností a opatrností ve stoupáních se připravil o důležité vteřiny, které mu nyní chyběly. Třetí místo bylo blízko.

Cyklistický závod Kolem Baskicka (WorldTour) - 6. etapa (časovka 25,9 km): 1. Martin (Něm./Omega Pharma-Quick-Step) 38:33, 2. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo) -7, 3. Kwiatkowski (Pol./Omega Pharma-Quick-Step) -15, 4. Špilak (Slovin./Kaťuša) -16, 5. Péraud (Fr./AG2R) -35, 6. Dumoulin -38, ...21. Kreuziger (Tinkoff-Saxo) -1:58.

Konečné pořadí: 1. Contador 21:09:11, 2. Kwiatkowski -49, 3. Péraud -1:04, 4. Špilak, 5. Valverde (Šp./Movistar) oba -1:07, 6. Van Garderen (USA/BMC) -1:56, ...17. Kreuziger -6:04.

Bodovací soutěž: 1. Valverde 70, 2. Kwiatkowski 65, 3. Swift 59.

Nejlepší vrchař: 1. Vilella 43, 2. Bakelants 28, 3. Sicard 24.

Nejlepší sprinter: 1. Matarranza 15, 2. Montaguti 8, 3. Fernandez 6.

Nejlepší mladý jezdec: 1. Yates 20:32:08, 2. Olivier -6:44, 3. Henao Gomez -22:06.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články