Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Contador ukázal ve stoupání svou sílu a předčil všechny ostatní

Orzidia (Španělsko) - S celkem osmi klasifikovanými vrchařskými prémiemi se v první etapě závodu Kolem Baskicka nejlépe srovnal Alberto Contador (Tinkoff-Saxo), který v závěrečném prudkém výšlapu na Alto de Gaintza setřásl jak krajana Alejandra Valverdeho (Movistar), tak v cíli třetího Michala Kwiatkowského (OmegaPharma-Quickstep). Jediný český cyklista ve startovním poli a Contadorův stájový kolega Roman Kreuziger dojel s odstupem 54 vteřin na deváté pozici.

Alberto Contador v závodě Kolem Baskicka
zdroj: ČTK/EFE autor: Javier Etxezarreta

Etapový závod Kolem Baskicka tradičně vyhrávají vrchaři – na rozdíl například od nyní souběžně probíhajících belgických klasik je v programu už dost prudkých stoupání, která většinou rozdělí startovní pole. Stačí se ostatně podívat na vítěze z minulých let: v letech 2008 a 2009 triumfoval Alberto Contador, jednou se radoval například vítěz loňské Vuelty Chris Horner a vůbec naposledy se do žlutého trikotu oblékl rtuťovitý Nairo Quintana. Po událostech letošní první etapy a s vědomím programu jednotlivých dnů to vypadá, že si domácí Contador zadělal na své už třetí vítězství.

Dlouho se přitom snažili jiní. Do úniku se propracovala čtveřice jezdců, z níž postupně vykrystalizovala hlavní dvojice uprchlíků, Italů Mattea Montagutiho (A2GR) a Davida Villelly (Cannondale). Ti se na čele drželi až zhruba na 130. kilometr (25 km před cílem), kdy je dostihl peloton v té chvíli vedený jezdci z Valverdeho Movistaru.

Alejandro Valverde v závodě Kolem Baskicka
zdroj: ČTK/EFE autor: Javier Etxezarreta

Rozhodovalo se posléze až na závěrečných kilometrech: na poslední horský vrchol Alto de Gaintza jezdci stoupali po úzké silničce na hranici srázu, převýšení činilo místy až 13 %. A dlouho to vypadalo, že nad Contadorem bude mít navrch jiný Španěl – Alejandro Valverde. Ten nastoupil jako první a Contadora, který se, alespoň soudě dle výrazu, držel jen stěží, měl za zády jako jediného ze startovního pole. Ostatní včetně jednoho z favoritů Kwiatkowského, Damiana Cunega či Cadela Evanse už měli zřetelný odstup.

Contador však Valverdeho utrhl v druhé polovině výstupu a horským sedlem projel s náskokem 16 vteřin. Ty si udržel v závěrečném a pro jakoukoliv stíhací jízdu nevyhovujícím sjezdu i následném zhruba dvoukilometrovém a rovinatém dojezdu až do cíle. Valverde na něho ztratil 14 sekund, o dalších dvacet byla zpět skupina Kwiatkowského. Roman Kreuziger, který svému lídrovi pomáhal ve stoupání, dojel jako devátý s odstupem dalších dvaceti vteřin.

Alberto Contador: "Věděl jsem, že dnešek může hrát důležitou roli, protože obvykle mi to v první etapě moc nejde. Bylo to neuvěřitelné, kolik bylo lidí v tom posledním stoupání. Vstávaly mi z toho vlasy na hlavě, trochu mě to až děsilo. Hotovo zdaleka není. Každá etapa je jiná, proto je to tak vzrušující."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články