Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Contador uhájil v královské etapě žlutý trikot, Kreuziger je devátý

Col du Tourmalet (Francie) - Španělský cyklista Alberto Contador udržel v královské etapě Tour de France žlutý trikot a udělal důležitý krok k třetímu celkovému vítězství. Obhájce loňského triumfu podlehl v závěrečném stoupání na slavný Tourmalet pouze těsně svému největšímu rivalovi Andymu Schleckovi z Lucemburska, před nímž stále vede o osm sekund. Český jezdec Roman Kreuziger skončil desátý a dostal se na deváté místo průběžného pořadí.

Dnešní 17. etapa představovala podle očekávání absolutní vrchol letošní Tour v podání jejích největších hvězd Contadora a Schlecka. Poté, co v průběhu etapy peloton zlikvidoval několik úniků, se o vítězi rozhodovalo v závěrečném šestnáctikilometrovém stoupání na Tourmalet. To jezdci absolvovali v chladu, mlze a mrholení, což však neodradilo desítky tisíc cyklistických příznivců od frenetického fandění podél silnice.

Hlavní souboj mezi Contadorem a Schleckem začal téměř přesně u transparentu označujícího 10 km před cílem, kdy vytáhlý Lucemburčan "zařadil" vyšší rychlostní stupeň a odpoutal se od svých soupeřů. K jeho smůle se ho však udržel Contador a po zbytek stoupání se od něj nehnul. Schleck se podle svého slibu snažil neustále nastupovat, ale španělského lídra týmu Astana nesetřásl. Sám Contador se pokusil o únik zhruba čtyři kilometry před cílem, ale i Schleck ukázal, že se umí udržet.

Contador má vítězství na dosah, v sobotní časovce může náskok zvýšit

Vrchař týmu Saxo Bank nakonec udělal poslední nástup několik metrů před cílem a dosáhl cenného etapového vítězství, Contador bez větší snahy dojel těsně druhý. Před závěrečnými třemi etapami si tak Španěl udržel zřejmě rozhodující osmisekundový náskok. V sobotu je totiž na programu padesátikilometrová časovka, v níž může Contador ještě vedení zvýšit, protože je v jízdě proti chronometru výrazně lepší než Lucemburčan.

"Etapové vítězství pro mě nemělo žádný význam. Důležité je, abych stál v Paříži úplně nahoře. Tour ještě ale rozhodnutá není," uvedl Contador. Tomu po dojezdu gratuloval i francouzský prezident Nicolas Sarkozy, který si vrchol 97. ročníku Tour nenechal ujít. "Poražený vítěz" Schleck uznal, že Contadora se dnes zbavit nešlo. "Měl jsem v hlavě žlutý trikot, ale Contador se nedal setřást," uvedl pětadvacetiletý Lucemburčan, jenž byl ovšem i tak spokojen s etapovým triumfem.

Třetí místo obsadil Contadorův krajan Joaquín Rodríguez, jenž coby nejlepší z roztrhané osmičlenné skupiny pronásledovatelů dojel na vrchol minutu a 18 sekund po lídrech. Třetí celkově je další Španěl Samuel Sánchez, jenž na žlutý trikot ztrácí již tři a půl minuty. Kreuziger, který z druhé skupiny odpadl necelé dva kilometry před cílem, ztratil na desáté pozici 2:14 minuty. Jediný český cyklista na Tour si tak splnil cíl v podobě průniku do elitní desítky a posunul se z jedenácté pozice na devátou.

"Myslím, že můžu být poměrně spokojen. Na poslední kopec jsem si dobře rozvrhl síly a jel jsem hlavou. Ze začátku jsem v té druhé skupině chyběl, ale asi po kilometru jsem si je dojel. Odpadl jsem až kilometr a půl před cílem, když nastoupil Rodríguez. Tam už jsem trošku vytuhnul, ale celkově z toho mám dobrý pocit," uvedl na svém webu Kreuziger.

Po Pyrenejích čeká v pátek na cyklisty před časovkou prakticky rovinatá etapa. Po 198 km se v Bordeaux pravděpodobně bude rozhodovat v hromadném spurtu.

Průběžné pořadí Tour de France:

1. Contador 83:32:39,

2. A. Schleck -8,

3. S. Sánchez -3:32,

4. Meňšov -3:53,

5. Van den Broeck -5:27,

6. Gesink -6:41,

7. J. Rodríguez -7:03,

8. Hesjedal -9:18,

9. Kreuziger -10:12,

10. Horner -10:37.

Tour de France
zdroj: ČTK/AP autor: AP Photo
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články