Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Contador s Aruem se uhlídali, výrazně si v pořadí polepšil König

Madonna di Campiglio – Jezdec stáje Astana Mikel Landa zvítězil v patnácté etapě Giro d'Italia s finišem v Madonně di Campiglio. Hlavní favorité závodu, Alberto Contador a Fabio Aru, dojeli na třetím a čtvrtém místě. V boji o růžový dres dále vede Contador, pořadím výrazně poskočil dnes sedmý Leopold König – celkově je nyní již pátý.

Mikel Landa
zdroj: ČTK/AP autor: Daniel Dal Zennaro

Patnáctá etapa do Madonny di Campiglio slibovala dvě prémie první horské kategorie, a tak dopředu zajímala jak jezdce na celkové pořadí, tak závodníky usilující o bodovací soutěž. Peloton v samém začátku nepustil několik úniků, vyšel až ten, v němž byli zapojeni Visconti, Intxausti, Sitsov a další sedmička jezdců. Intxausti jedoucí v modrém dresu nejlepšího vrchaře doufal v další důležité body, plány mu ale paradoxně zkřížil týmový kolega Visconti – ten nastoupil ještě s dvěma dalšími jezdci a odsoudil Intxaustiho k pomalému propadu zpět do pelotonu.

V něm tempo ve stoupání na Passo Doane (1. kategorie) převzala od Tinkoff-Saxo Astana. V jejím modrém dresu nasadil Tiralongo takové tempo, že okamžitě začali odpadávat závodníci. A nebyla to žádná nevýznamná jména – rychlost hlavní skupiny nedokázal akceptovat Porte ani Urán, vinou drobné kolize odpadl i Kreuziger. Před závěrečným stoupáním do Madonna di Campiglio byla v pelotonu pětice závodníků Astany, osamocený Contador, König a zbytek jezdců usilujících o vrchařské body. Tempu kazašské stáje dokázalo odolat jen 14 jezdců.

Finální stoupání (15,5 km) začalo v městečku Carisolo a v průměru činilo 5,9 %, jeho nejstrmější pasáže ale šplhaly až ke dvanácti procentům. Nacházely se přitom až v druhé polovině výstupu, a právě tam nastoupil tři kilometry před vrcholem jezdec Astany Landa pronásledovaný Contadorem – Aru následovaný Trofimovem se k nim však zhruba po kilometru dokázali vrátit. Tato čtveřice setřásla zbytek včetně Königa. 

Aru začínal působit unaveným dojmem a spíše jen visel za svým kolegou Landou a Contadorem. Naopak Trofimov vystřelil na hranici závěrečného kilometru a dokázal si udělat několik desítek metrů náskoku. Vzhledem k tomu, že se oba favorité jen navzájem hlídali, už to vypadalo, že mu překvapivý nástup vyjde. Nakonec se přes něj ale ještě přehnal Landa a zvítězil v etapě. Za ním dojel Trofimov a na třetím a čtvrtém místě společně Contador a Aru. Na sedmém místě se s mankem 58 vteřin objevil König a výrazně poskočil v celkovém pořadí – až na pátou příčku. Naopak Kreuziger, který dojel se ztrátou pět a půl minuty, klesl na dvanácté místo.

"Chvílemi to vypadalo jako na týmové časovce, ale nakonec to vyšlo. Když začali útočit, věděl jsem, že Landa je silný, bylo to hodně složité, ale hlídal jsem si Arua. Nenechal jsem nikoho vyhrát, Landa mě porazil," řekl v cíli Contador.

"Snažím se získat zpět každou vteřinu, kterou jsem ztratil (pátečním) pitomým pádem. Doufám, že právě tato ztráta nebude rozhodující, až se dostaneme do Milána. Nevím, zda jsou u Richieho na vině nohy, nebo motivace, musíte se zeptat jeho," řekl König před posledním dnem odpočinku, po kterém bude následovat ještě šest etap.

Cyklistický etapový závod Giro d'Italia - 15. etapa: Marostica - Madonna di Campiglio (165 km):

1. Landa (Šp./Astana) 4:22:35, 2. Trofimov (Rus./Kaťuša) -2, 3. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo) -5, 4. Aru (It./Astana) -6, 5. Kruijswijk (Niz./LottoNL) -38, 6. Amador (Kost./Movistar) -42, 7. König (Sky) -1:00, 8. Kangert (Est./Astana) -1:10, 9. Geniez (Fr./FDJ) -1:49, 10. Caruso (It./BMC) -2:13, ...23. Kreuziger (Tinkoff-Saxo) -3:52.

Průběžné pořadí: 1. Contador 60:01:34, 2. Aru -2:35, 3. Amador -4:19, 4. Landa -4:46, 5. König -6:36, 6. Trofimov -6:58, 7. Caruso -7:10, 8. Monfort (Belg./Lotto) -8:20, 9. Visconti (It./Movistar) -9:53, 10. Geniez -10:03, ...12. Kreuziger -10:31.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články