Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Contador překvapil: V cyklistice chce nulovou toleranci pro dopingové hříšníky

Las Palmas - S nečekaným výrokem přišel hvězdný španělský jezdec Alberto Contador. Podle svých slov by vyhlásil nulovou toleranci dopingu v cyklistice. Devětadvacetiletému vítězi všech tří Grand Tours přitom v létě vypršel trest za pozitivní nález na clenbuterol při předloňské Tour de France.

Alberto Contador
zdroj: Sipa Press autor: REAU ALEXIS

"V cyklistice by měla být nulová tolerance, pro podvodníky tu není místo," řekl televizní stanici France 2 Contador během soustředění na Kanárských ostrovech, kde se chystá na novou sezonu i s novou posilou týmu Saxo-Tinkoff Romanem Kreuzigrem.

Španělský jezdec si letos odpykal zpětně udělený dvouletý distanc a přišel o vítězství na předloňské Tour a loňském Giru d'Italia. Pozitivní test na clenbuterol přičítal kontaminovanému masu a svou vinu nadále popírá.

"Ctil jsem pravidla a oni mi řekli, že ta vítězství mi nepatří. Je to nespravedlivé," tvrdí šampion Tour z let 2007 a 2009, jenž po odpykání trestu v září triumfoval podruhé v kariéře na Vueltě. Ve sbírce má i prvenství na Giru v roce 2008.

Kvůli Contadorově prohřešku se stáji Saxo-Tinkoff nezapočítávají body, které v závodech získala za poslední dvě sezony. Dánský tým tak nemá jistotu, že bude v příští sezoně patřit mezi elitní celky s licencí ProTeam. O poslední volné místo Kreuzigrův nový zaměstnavatel na dálku bojuje s týmem Argos-Shimano, který by se rád posunul o "třídu" výš. Rozhodnutí má padnout v nejbližších dnech.

Jezdci Saxo-Tinkoff by pak museli spoléhat, že organizátoři Gira, Tour, Vuelty a dalších velkých závodů udělí týmu divokou kartu. Contador však naznačil, že taková varianta se mu nezamlouvá. "Tour bych samozřejmě rád jel. Letos jsem o ni přišel. Ale kdybych se to měl dozvědět dva měsíce předem, tak bych tam nejel. Neměl bych dost času na přípravu," uvedl.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články