Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Contador předvedl po čase špičkový výkon, Kreuziger se drží třetí

Guardiagrele (Itálie) - Dlouho to tak vypadalo a možná je na tom i něco pravdy: vrcholná éra Alberta Contadora pominula už před několika lety. Nyní se však na tradičním italském Tirrenu-Adriatiku ukazuje, že má španělský lídr stáje Tinkoff-Saxo stále co říct. Pátou etapu totiž vyhrál poté, co se zhruba 30 kilometrů před cílem odpoutal od pelotonu a předvedl excelentní sólojízdu. Contadorův týmový kolega Roman Kreuziger skončil sedmý a celkově se posunul na třetí místo.

Alberto Contador na Tirreno-Adriatico
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Contador zaútočil na předposledním stoupání etapy dlouhé 192 kilometrů, tedy někdy zhruba třicet kilometrů před cílem: tehdy vyrazil za osmičkou uprchlíků, kteří ujeli už v úvodu a drželi se před hlavním polem. Na Contadorův atak dokázal zareagovat pouze kolumbijský vrchař Nairo Quintana, ani on však s bývalým dvojnásobným šampionem Tour de France tempo poté neudržel. 

Jednatřicetiletý Španěl posléze v prudkém kopci na Muro di Guardiagrele nedal šanci nikomu z uprchlíků a v cíli vyhrál o šest sekund před Simonem Geschkem, třetí byl Benjamin King se ztrátou 45 sekund. Roman Kreuziger na svého týmového kolegu nabral manko 1:42 minuty a skončil sedmý s tím, že v celkovém pořadí poskočil už na pódiové třetí místo. Na druhého Quintanu přitom ztrácí jen sedm vteřin, Contador - pro kterého šlo o druhé etapové vítězství v řadě - je odskočen ještě o další dvě minuty a osm sekund.

Alberto Contador: "Chtěl jsem zaútočit na Passo Lanciano a jet poté sám. Dost často to je hodně složité a riskantní, ale doufal jsem, že to tak bude nejlepší. Za vítězství jsem hodně rád - cítím se dobře, den ode dne lépe. Hodně tvrdě jsem trénoval v zimě a teď jsou vidět výsledky."

"S Albertem jsme se ráno bavili o nějakých plánech a vyšlo to dokonale, přestože mu lidi, co s ním jeli ve skupině, vůbec nepotáhli," uvedl Kreuziger. "Když vloni někdo říkal, že je Alberto už ztracený, tak v posledních dvou dnech všem ukázal, že je zpátky. Myslím, že mu prospělo míň cestování v úvodu sezony. Měl díky tomu více času na trénink."

V závěru museli cyklisté zdolávat stoupání až 25 procent. "Kličkoval jsem zprava doleva, bylo to brutální. Naštěstí se to na osmistovce trošku srovnalo a mně se povedl závěr toho kopce. Ještě jsem přeskočil asi pět lidí," vylíčil český cyklista. 

Etapa vůbec nevyšla dosavadnímu lídrovi závodu Michalu Kwiatkowskému, který tempu zdaleka nestačil a po dojezdu se neudržel ani v první desítce celkového pořadí. Tirreno-Adriatico skončí v úterý. "Zítra budeme muset kontrolovat závod, ale počítám, že pojedou i týmy se sprintery, protože je to pro ně poslední šance. No a v časovce se uvidí. Věřím ale, že to dobře dopadne," řekl Kreuziger.

Cyklistický závod Tirreno-Adriatico (WorldTour) - 5. etapa (192 km):

1. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo) 4:54:42, 2. Geschke (Něm./Giant) -6, 3. King (USA/Garmin) -45, 4. Hansen (Austr./Lotto) -1:01, 5. Péraud (Fr./AG2R) -1:26, 6. Caruso (It./Kaťuša) -1:39, 7. Kreuziger (Tinkoff-Saxo) -1:42.

Průběžné pořadí: 1. Contador 21:01:30, 2. Quintana (Kol./Movistar) -2:08, 3. Kreuziger -2:15, 4. Arredondo (Kol./Trek) -2:39, 5. Péraud -2:40, 6. Nieve (Šp./Sky) -2:50. 

Zdroj
ČTK, Sky Sports

Hlavní zprávy

Nejčtenější články