Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Contador předvedl Froomovi, jak závodit. Königovy šance vyletěly oknem

Formigal (Španělsko) – Contadorovo přepadení, třeba tak vejde do historie Vuelty patnáctá etapa jejího letošního ročníku. Alberto Contador zaútočil hned v úvodu krátké (118 km) etapy, roztrhal peloton na cucky a spolu s Nairem Quintanou ujel Chrisi Froomovi. Ten nakonec po více než stokilometrovém stíhání ztratil dvě a půl minuty (celkově 3:37). Všechny šance na celkové pořadí promrhal Leopold König, který Contadorův útok vůbec nezachytil.

Nikdy nepodceňuj Alberta Contadora – zdálo by se, že by po letech soupeření už měl o síle svého soupeře Chris Froome něco vědět, ale patrně nikoliv. Zaspal ale bez výjimky celý tým Sky, který v úvodu etapy nechal odjet asi patnáctičlennou skupinu, v níž měli Contador a pohotový Nairo Quintana i několik domestiků.

Froomovi navíc zůstali k ruce jen dva týmoví kolegové, neboť ostatní včetně Leopolda Königa zaspali ještě o něco víc a tvořili až další skupinu. König bezvýchodnou situaci po chvíli vzdal a namísto útoku na pódium a zároveň nejlepší český výsledek na Grand Tours vůbec může spřádat plány tak akorát na vítězství v etapě. Spíše však bude muset pomáhat Froomovi v pacifikování nabrané ztráty.

"Chvíli jsme to ještě zkoušeli trochu udržovat, kdyby třeba vepředu Quintana a Contador v první skupině zpomalili, ale oni nezpomalili. Pak už to nemělo cenu," konstatoval König. "Je to dost divné, cítím se teď takový prázdný. Je to fakt hrozné... 80 nebo 90 hodin trvá celá Vuelta a v deseti vteřinách ji najednou celou ztratíte," posteskl si.

V cíli nabral Froome, trojnásobný šampion Tour de France, ztrátu dvě a půl minuty a musí se červenat za ušima, protože si po školácké chybě dost možná prohrál celý závod. Mohlo pro něj být ale mnohem hůře, kdyby mu ve stíhání nepomáhala jak stáj Orica-BikeExchange (v té se ve stejné situaci nacházeli Esteban Chaves a Simon Yates), tak zcela nepochopitelně i jezdci z Astany, což zavdalo dohadům o motivaci týmu vedeného Alexanderem Vinokurovem.

Contador se sice na posledních dvou kilometrech už Quintany neudržel, ale patnáctá etapa mu stejně patří. Jeho nebojácnost ovlivnila celý závod a jeho samého vrátila do hry o pódium. V první řadě ale vdechla závodu nový, nečekaný život – etapa podobného rázu tu nějakou dobu, snad od závěrečného dne Critéria du Dauphiné 2014, nebyla. Quintanu, který nyní vede o 3:37, na samé čáře přesprintoval Gianluca Brambilla, to je ale dost možná ta nejméně podstatná informace patnácté etapy, na kterou se bude dlouho vzpomínat.

Cyklistický závod Vuelta - 15. etapa: Sabiňánigo - Sallent de Gállego (118,5 km):

1. Brambilla (It./Etixx-Quick-Step) 2:54:30, 2. Quintana (Kol./Movistar) -3, 3. Felline (It./Trek Segafredo) -25, 4. Elissonde (Fr./FDJ) -28, 5. De La Cruz (Šp./Etixx-Quick-Step) -31, 6. Contador (Šp./Tinkoff) -34, 7. Formolo (It./Cannondale) -53, 8. Mamykin (Rus./Kaťuša) -1:16, 9. Chaves (Kol./Orica) -1:53, 10. Scarponi (It./Astana) -1:59, ...47. Štybar (Etixx-Quick-Step) -15:41.

Průběžné pořadí: 1. Quintana 61:36:07, 2. Froome (Brit./Sky) -3:37, 3. Chaves -3:57, 4. Contador -4:02, 5. S. Yates (Brit./Orica) -5:07, 6. S. Sánchez (Šp./BMC Racing) -6:12, 7. Talansky (USA/Cannondale) -6:43, 8. Formolo -7:17, 9. De La Cruz -7:23, 10. Scarponi -7:39. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články