Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Contador může na Tour zaútočit na svůj čtvrtý triumf

Passage Du Gois - Za účasti 219 cyklistů z 22 týmů dnes začne nejslavnější etapový závod světa Tour de France. V pelotonu bude i Španěl Alberto Contador, který se radoval z celkového triumfu již třikrát a favoritem bude i nyní. Českou cyklistiku bude ve stáji Astana zastupovat Roman Kreuziger, jenž skončil v minulých dvou ročnících shodně na devátém místě konečného účtování. Jezdce čeká během 98. ročníku třítýdenního podniku 21 etap v celkové délce 3430,5 kilometru. Vítěz závodu obsahujícího mimo jiné šest čistě horských etap a časovky týmů i jednotlivců bude znám v neděli 24. července, kdy peloton dorazí do cíle na Champs-Élysées v Paříži.

Historickým unikátem bude cíl 18. etapy v průsmyku Col du Galibier, kde bude peloton finišovat ve výšce 2 645 metrů nad mořem, což je vůbec nejvýše v historii závodu, který se jel poprvé už roku 1903.

Pokud by se Contadorovi, nad nímž se neustále vznáší hrozba dopingového trestu, podařilo splnit roli favorita - tak jak si s ní poradil již na Giru d'Italia - osamostatnil by se v historickém přehledu se čtyřmi prvenstvími na šesté příčce. Před ním by už zbývaly s pěti triumfy jen legendy Jacques Anquetil a Bernard Hinault z Francie, Belgičan Eddy Merckx, Miguel Indurain ze Španělska a celkový lídr Američan Lance Armstrong, jenž opanoval Tour sedmkrát po sobě v letech 1999 až 2005.

Přestože osmadvacetiletý Contador jezdící v barvách dánské stáje Saxo Bank Sungard na Giru prodloužil svoji skvělou bilanci na závodech Grand Tours (Giro, Tour a Vuelta) a od roku 2007 si připsal v šesti startech šest vítězství, s výhledem k Tour de France zůstává opatrný.

"Má forma pro Tour je velkou neznámou," prohlásil Contador, jenž bez okolků připustil, že fyzicky velice náročné Giro, jež označil za nejtěžší závod v kariéře, může jeho naděje na čtvrtý triumf zhatit. Pro velké vyčerpání si také dal po Giru přestávku, aby nabral síly a pak se teprve definitivně rozhodl, zda Tour vůbec pojede. 

Náznaky jeho formy mohla ukázat právě časovka na mistrovství Španělska. "Trať byla hodně podobná té, která se pojede na Tour v Grenoblu. A šlo to docela dobře, takže mě to povzbudilo," řekl Contador. Hodně dá na svůj vnitřní pocit. "Cítil jsem se celkově dobře a to je to, co se počítá, přestože samozřejmě nebudu v té samé formě jako jezdci, kteří absolvovali Dauphiné Libéré nebo závod Kolem Švýcarska," připustil Contador a byl rád, že na šampionátu najel "ostré" kilometry.

Díky vítězství na Giru se může stát prvním jezdcem od roku 1998, který vyhrál Tour i Giro v jedné sezoně. Naposledy se to podařilo Marku Pantanimu. Contador se na start může postavit, protože dosud nebylo soudně dořešeno jeho podezření z dopingu. Na loňské Tour měl pozitivní test na clenbuterol, španělský svaz ovšem akceptoval cyklistovo vysvětlení, že za to mohlo kontaminované maso.

Kreuziger, jenž se stejně jako Contador zúčastnil Gira, si žádné osobní cíle na celkovém umístění před startem nedává. "Prioritou je pomoc Alexandru Vinokurovovi, který je naším kapitánem," uvedl jezdec Astany. 

Chce si počkat na to, jak se bude cítit v úvodních etapách. "Může se stát, že to bude hodně dobré a třeba pojedeme na celkové pořadí s Vinem oba. Ale teď je předčasné o tom mluvit. Měsíc jsem nezávodil, chybí mi konfrontace. Uvidí se během závodu," doplnil Kreuziger.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články