Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Contador chce zaútočit v Alpách

Rochegude (Francie) - Kvůli potížím s kolenem, které si pochroumal při dvou pádech, se španělský cyklista Alberto Contador držel v pyrenejských etapách na Tour de France trochu zpátky. V posledním týdnu v Alpách se ale hodlá vrátit ke svému útočnému stylu a pokusit se ještě vybojovat čtvrtý triumf ve slavném závodu. Český cyklista Roman Kreuziger sice po patnácti etapách Tour de France ztrácí na vedoucího Francouze Thomase Voecklera přes hodinu a 44 minut, ačkoli má stále potíže s naraženou rukou, chce slavný závod dokončit a v úterní či středeční etapě zaútočit na dílčí triumf.

"Už se cítím lépe, do Alp si věřím," řekl během volného dne Contador, jenž na celkové sedmé pozici ztrácí na vedoucího Francouze Thomase Voecklera přesně čtyři minuty. "Po nehodě jsem musel změnil styl šlapání. Pravé koleno hrozně bolelo, tak jsem mu musel ulevovat a šlapal jsem jinak," uvedl osmadvacetiletý skvělý vrchař, který nebyl v pyrenejských úsecích tolik vidět.

Alberto Contador:

"Nejsem tak čerstvý jako na Giru, ale jestli mě budou poslouchat nohy, budu útočit. Jsem v pohodě, protože už jsem letos dobré výsledky zajel. Tohle pro mě není životní bitva."

V Alpách to hodlá změnit. "Stoupání jsou tam delší a jezdí se do vyšších nadmořských výšek. Tam to bude jiné. Někdo z těch, kdo jeli dobře v Pyrenejích, na tom bude v Alpách hůř," očekává lídr stáje Saxo Bank.

Především ve dvou těžkých horských etapách ve čtvrtek a pátek bude mít šanci zmenšit své manko před sobotní časovkou v Grenoblu. "Pokud by zůstal odstup stejný, v časovce bych už rozhodnout nemohl," prohlásil Španěl, který by měl svést boj o celkové prvenství s lucemburskými bratry Schleckovými a Australanem Cadelem Evansem, kteří jsou v hodnocení před ním.

Kreuziger stále sní o etapovém vítězství

"Chci za každou cenu dojet do cíle. Ta atmosféra v Paříži mě motivuje, je to takový hnací motor," uvedl na svých webových stránkách Kreuziger. Dnes během volného dne sedl na kolo pouze na hodinu a půl, jinak hlavně relaxoval a nabíral síly ke splnění svého snu, kterým je etapové vítězství.

"Reálné jsou podle mě dvě etapy: úterní a středeční. Ty další dvě jsou extrémně těžké a myslím, že v nich favorité pojedou od startu na doraz. Jinak Voecklera neutrhnou. Pak už zbývá jen časovka a etapa do Paříže," přemítal Kreuziger, byť připustil, že nadcházející dvě etapy ještě podrobně nestudoval. "Podívám se na to až večer. Vím však, že jsem schopen jet jeden den na doraz a rvát se," doplnil.

Uvědomuje si ovšem, že k etapovému prvenství je vedle dobrého výkonu zapotřebí souhra dalších okolností. "Štěstí na dobrou skupinu, která člověka odveze. Těch pokusů o únik je spousta a jde o to skočit do toho správného. Musí vydržet do cíle a tam to chce dobré nohy a sílu. Proto jsem se snažil v předchozích etapách šetřit. I v týmu mi řekli, ať ty dojezdy klidně vypouštím, protože etapové vítězství je důležitější. Nemůžu slíbit, že se mi povede, ale určitě se o to pokusím," uvedl Kreuziger.

Roman Kreuziger
zdroj: ISIFA/EPA autor: Dominic Favre
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články