Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Amstel Gold Race

Cink získal na ME bronz, popáté vyhrál Absalon

Huskvarna (Švédsko) - Biker Ondřej Cink si v závodě elitní kategorie na mistrovství Evropy ve švédské Huskvarně dojel pro bronz. Nad jeho síly byli jen Švýcar Fabian Giger a vítězný Francouz Julien Absalon, který získal svůj pátý evropský titul v kariéře. Závod žen vyhrála Švýcarka Jolanda Neffová.

Sport
zdroj: ČT4

Pětadvacetiletý Cink tak přidal další úspěch do své medailové sbírky. V roce 2012 dosáhl na titul mistra světa i Evropy v kategorii jezdců do 23 let. Loni vyjel životní úspěch v podobě bronzu mezi elitou na světovém šampionátu v Andoře. 

Cink zároveň navázal na bronz Jana Škarnitzla, který byl před dvěma lety posledním českým medailistou mezi jednotlivci. "Dneska mi všechno hrálo do karet, krásný okruh s kopci a velké vedro. S medailí velká spokojenost, byl to můj cíl," řekl Cink.

Je nám líto, video expirovalo.
Ondřej Cink se připravuje na MS

Při neúčasti olympijského vítěze Jaroslava Kulhavého se právě od Cinka čekal útok na medaili. Od začátku také kontroloval dění v čele závodu, z něhož se brzy zbytku pelotonu odtrhl suverénní Absalon. Toho se vydali pronásledovat Giger a Francouz Stéphane Tempier, za nimi byl Cink. "Jelo se mi dobře, chtěl jsem ze začátku zkusit dojet Absalona, ale jel strašně rychle. Pak jsem si musel zvolnit, dojela mě skupina a já se jí zase snažil roztrhat," uvedl Cink.

Francouz začal ztrácet a Cinkovi se tak otevírala cesta na pódium. Jenže po náporu původně kvarteta Švýcarů za jeho zády se k němu dotáhl Lukas Flückiger. Záhy měl ale problémy a z boje o cenné kovy vypadl i on. "Flückiger se mi snažil ujet, ale já jsem si na něj věřil, byl jsem silnější ve výjezdech. On to věděl a přehnal to ve sjezdu. V tom druhém dlouhém sjezdu spadl a tak jsem za to vzal," přiblížil Cink.

Do cíle nakonec dorazil se ztrátou dvou minut a 24 vteřin na vítěze, ale z bronzu měl velkou radost. Čtvrtý Martin Fanger ze Švýcarska za ním zaostal o 13 sekund, Cink si tak mohl dojezd naplno vychutnat. Suverénní Absalon najel na Gigera minutu a 41 vteřin. Další čeští jezdci Škarnitzl s Janem Nesvadbou závod nedokončili.

"Je to fajn mít bronz, ale na druhou stranu tady nebylo hodně kluků, určitě medaili nekladu zase až takovou váhu. Můj cíl je jinde a já stále nejsem v top formě, nijak speciálně jsem se na Evropu nepřipravoval," podotkl Cink.

Sport
zdroj: ČT4

Mezi ženami zvítězila Švýcarka Neffová

Závod žen vyhrála Švýcarka Jolanda Neffová, která obhájila loňské zlato s obrovským náskokem tří minut a 40 vteřin před Dánkou Annikou Langvadovou. O další dvě minuty a čtvrt zpět zůstala bronzová Sabine Spitzová. Čtyřiačtyřicetiletá Němka, jež má kompletní medailovou sbírku z olympijských her, dosáhla již na šestý evropský bronz. Kromě toho má i stříbro a dva evropské tituly z let 2007 a 2008.

Češky neuspěly: Karla Štěpánová ztratila na 18. místě přes 13 minut na vítězku, na 28. příčce eviduje výsledková listina Škarnitzlovou, jíž komisaři ukončili závod dvě kola před cílem.

Mistrovství Evropy v cross country horských kol v Huskvarně (Švédsko):

Muži elite: 1. Absalon (Fr.) 1:35:34, 2. Giger (Švýc.) -1:41, 3. Cink -2:24, 4. Fanger -2:37, 5. Stirnemann (oba Švýc.) -2:47, 6. Marotte (Fr.) -3:08.

Ženy elite: 1. Neffová (Švýc.) 1:34:56, 2. Langvadová (Dán.) -3:40, 3. Spitzová (Něm.) -5:56, 4. Wloszczowská (Pol.) -6:34, 5. Belomojnová (Ukr.) -6:55, 6. Gantenbeinová (Švýc.) -8:01, ...18. Štěpánová -13:13, 28. Škarnitzlová (obě ČR) -2 kola.

Muži do 23 let: 1. Koretzky 1:21:37, 2. Carod (oba Fr.) -27, 3. Guerrini (Švýc.) -2:36, ...10. Průdek -5:23, Vastl (oba ČR) nedokončil.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články