Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Cink připustil, že v případě zdravotních potíží přenechá místo na olympiádě jinému bikerovi

Nejlepší český biker posledních let Ondřej Cink uvedl, že pokud ho budou nadále sužovat zdravotní problémy, je připravený přenechat své místo v olympijském závodě v cross country některému z krajanů. Třiatřicetiletý Cink se v posledních týdnech potýká s virózami a těžkými alergiemi. Novinářům řekl, že se to hodně podepisuje i na jeho psychice.

Ondřej Cink
zdroj: Reuters autor: Lukas Barth

Držitel bronzu z mistrovství světa v roce 2015 touží po návratu do světové špičky, ale zatím se mu v sezoně příliš nedaří. V nedělním závodě Světového poháru v Novém Městě na Moravě byl sice nejlepším Čechem, ale obsadil až 26. místo. V celkovém pořadí seriálu je na tom ještě o jednu příčku hůře.

"Potřebuju být zdravý, dát si teď před dalšími 'svěťáky' čtrnáct dnů opravdu kvalitního tréninku a věřím, že to bude lepší," řekl Cink.

Prakticky jistou nominaci, díky níž může v Paříži navázat kruhy na olympijská vystoupení v Londýně, Riu de Janeiro a Tokiu, má už delší dobu. "Dostal jsem takovou jistotu. Sice ne na papíře a podepsanou, jen jsme si to řekli s (reprezentačním trenérem) Viktorem Zapletalem, ale nemyslím, že by to mělo být jinak," uvedl Cink.

Čtvrtou olympijskou účast si ale nechce připsat za každou cenu, start na sportovním svátku mu musí dávat smysl. "Samozřejmě, pokud bych byl nemocný a věděl, že na tom nejsem stoprocentně, asi by nemělo smysl jet se tam trápit. Radši bych to pak nechal klidně Honzovi Zatloukalovi, který by tam mohl jet sbírat zkušenosti," řekl Cink.

Situaci se chce snažit řešit i pomocí silnějších léků, na to by ale potřeboval povolení Mezinárodní cyklistické unie. "Uvidíme, možná toho teď využiju v následující přípravě. Ta alergie může ještě přijít a já potřebuju být v tréninku stoprocentní," prohlásil Cink.

Připustil, že zdravotní komplikace jsou velkým náporem na psychiku. "Musel jsem si volat s psycholožkou, se spoustou lidí, kteří mi pomáhají. Bylo to těžké. Všichni mě uklidňují, ale není to snadné. Vyzkoušel jsem si, že hodně věcí je jenom o hlavě, a proto se snažím myslet pozitivně. Bez toho to bude horší."

Zkusil i změnu trenéra. "Byl tam hlavně tlak od týmu, který počítal s určitými výsledky, jenže ty nepřicházejí. Spíše přicházejí nemoci a zdravotní komplikace. Takže se to sešlo po Brazílii do jednoho. Bylo to psychicky náročné. Rozhodli jsme se udělat změnu, jestli mě to pomůže i psychicky nakopnout. Chci tomu dát tomu nový impulz, podpořit i jiné stránky," řekl Cink.

S Karlem Martinkem, s nímž spolupracoval sedm let, zůstává v kontaktu. "Rozešli jsme se v dobrém. My si sedíme hlavně lidsky. Konzultujeme to spolu a myslím si, že máme speciální vztah. Všechno pochopil a pořád jsme hlavně kamarádi," uvedl Cink.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články