Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Cink na MS sahal v short tracku po medaili, Čábelická dojela šestnáctá

Největší české želízko v ohni bojů na mistrovství světa horských kol v italském Val di Fiemme se předvedlo hned v úvodním short tracku. Ondřej Cink dojel těsně čtvrtý, když na vítězného Američana Belvinse ztratil pouhé tři vteřiny. V short tracku žen pak byla v dramatické koncovce šestice závodnic nejrychlejší Švýcarka Sina Freiová, o jejímž vítězství před Britkou Evie Richardsovou rozhodla až cílová fotografie. Jitka Čábelická byla šestnáctá. V závodě juniorek obsadila sedmé místo Karolína Bedrníková, zlato si odveze Francouzka Line Burquierová. 

Ondřej Cink
zdroj: ČTK autor: Deml Ondřej

V polovině závodu, který se jel na osm téměř kilometrových okruhů, se Cink posunul do čela silné jedenáctičlenné vedoucí skupiny. Už tak velmi ostré tempo dokázal ještě vystupňovat a postaral se o její roztrhání. Vypracoval si menší náskok a jediný, kdo se ho dokázal držet, byl Brazilec Henrique Avancini.

Pak se na vedoucí dvojici dotáhli Blevins, Němec Maximilian Brandl a Jihoafričan Alan Hatherly. Po chvilce to s útokem zkusil Brandl, ale půl kola před cílem byl také dostižen. Cink dlouho figuroval na medailových pozicích, ale nakonec zůstal těsně pod stupni vítězů. Blevins navázal na stříbro ze středeční štafety, druhý byl Avancini, třetí Brandl. Jan Škarnitzl dojel šestadvacátý.

"Na short track je to tu dost kopcovité, což mi svědčí. Ty kopce sice nejsou tak dlouhé, ale když se závod jede tak, jak ho jedu já - snažím se to roztrhat a udělat ho těžký - tak mi to sedí," uvedl třicetiletý Cink pro server mtbs.cz.

Věřil, že i když nedosáhl na cenný kov, pomůže dobrý výsledek jeho sebevědomí před sobotním závodem v cross country. "Jsem rád, že tam ta výkonnost v nohou zase je, pro psychiku je můj dnešní výsledek super. Zítra si pořádně odpočinu a doufám, že se v sobotu budu cítit dobře," přál si Cink.

Jednatřicetiletá Čábelická měla hned na začátku smůlu, když skončila po pár metrech kvůli kolizi na zemi. V cíli měla na vítězku ztrátu 68 sekund. Druhá česká zástupkyně ve startovním poli Jana Czeczinkarová obsadila 31. místo.

"Moje startovní reakce byla super a do první zatáčky jsem najížděla na dobré pozici, pak ale přišla chyba, spíš asi moje. Spadla jsem a vyjížděla z posledního místa. To 16. místo v cíli je asi nakonec dobré, poslední tři kola jsem tam kroužila v podstatě sama. Zklamání to sice je, s výkonem jsem ale spokojená," řekla Čábelická.

Triumf Freiové, druhé ženy olympijského klání v cross country v Tokiu, potvrdil v souboji o zlato s Britkou Evie Richardsovou teprve až fotofiniš. Bronz získala Pauline Ferrandová-Prévotová z Francie.

V závodě cross country obsadila mezi juniorkami sedmé místo Karolína Bedrníková. Vyhrála Francouzka Line Burquierová, v kategorii juniorů byl nejlepší její krajan Adrien Boichis. Oba přitom byli už ve středu členy vítězné francouzské sestavy v závodě štafet a mají z italské lyžařské oblasti již druhé zlato.

Také Bedrníková napodobila umístění české štafety. Na novou šampionku ztratila přes tři minuty. Burquierová vyšla vítězně ze souboje s krajankou Olivií Onestiovou, která si dojela pro stříbro o pět sekund později. O pouhou sekundu pomalejší pak byla domácí závodnice Sara Cortinovisová.

Boichis naproti tomu závod jasně ovládl. Stříbrný Kolumbijec Camilo Gómez byl pomalejší o minutu a 13 sekund. Bronz vybojoval Nils Aebersold ze Švýcarska. Nejlepší z tria českých zástupců na startu byl třiadvacátý Filip Konečný s mankem takřka pět a čtvrt minuty na vítěze.

Mistrovství světa horských kol ve Val di Sole (Itálie):

Short track:

Muži (7,6 km): 1. Blevins (USA) 19:30, 2. Avancini (Braz.), 3. Brandl (Něm.) oba -2, 4. Cink (ČR) -3, 5. Hatherly (JAR) -5, 6. Blums (Lot.) -17, ...26. Škarnitzl (ČR) -1:14.

Ženy (6,65 km): 1. Freiová (Švýc.) 20:11, 2. Richardsová (Brit.) stejný čas, 3. Ferrandová-Prévotová (Fr.) -1, 4. Indergandová -2, 5. Neffová (obě Švýc.) -11, 6. McConnellová (Austr.) -17, ...16. Čábelická -1:08, 31. Czeczinkarová (obě ČR) -2 kola. 

Cross country:

Juniorky (13,96 km): 1. Burquierová 55:29, 2. Onestiová (obě Fr.) -5, 3. Cortinovisová (It.) -6, ...7. Bedrníková -3:06, 37. Srnská (obě ČR) -10:08.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články