Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
PLANEO CUP - Pohár mládeže FAČR 2024

Chuť by byla, ale na silnici už mě (asi) neuvidíte. Cyklokrosové MS je teď obrovská motivace, říká Štybar

Česká cyklistika se může pyšnit několika velkými jmény. Zdeněk Štybar mezi nimi coby trojnásobný světový šampion v cyklokrosu a vítěz etapy na Tour de France vyčnívá. Nyní je jeho silniční kariéra u konce, ta cyklokrosová ale ještě může napsat pokračování. Zdeněk Štybar byl hostem Sportovních zpráv ČT.

Třikrát vyhrál mistrovství světa v cyklokrosu, taktéž třikrát byl vezmi blízko triumfu na slavném Paříž–Roubaix. Je také posledním českým vítězem etapy na Tour de France (2015) a předposledním na španělské Vueltě (2013). Z belgických klasik, které mu ze silničního programu seděly vždy nejvíce, vyhrál E3 a Omloop Het Nieuwsblad (oboje 2019).

Zdeněk Štybar toho na svém kole dosáhl mnoho a mnoho a je vedle Romana Kreuzigera s Leopoldem Königem, kteří se specializovali na dlouhé třítýdenní závody, posledním velkým závodníkem této české generace, který pověsil (silniční) kolo na hřebík. Rozloučil se na závodě v Hongkongu – stylově na vítězném pódiu.

Poslední roky Štybarovy kariéry podstatně poznamenaly problémy se zdravím. Několikrát jej zastavil covid, prošel si několika operacemi se srdcem a kyčelní tepnou. Dlouho nevěděl, co jej tak brzdí. Ukázalo se, že problém nebyl v jeho jako vždy exemplárním tréninkovém úsilí. Štybar měl smůlu, ale zároveň i štěstí, že se na komplikace nakonec podařilo přijít.

Poslechněte si nový Velo fokus podcast a vzpomínku komentátora Tomáše Jílka na Zdeňka Štybara:

Tábor? Obrovská výzva

A nyní je prakticky definitivně už bývalým silničním cyklistou. "V mém věku a s mými zdravotními problémy není jednoduché najít tým. Ten současný (Jayco-AIUla) mi už smlouvu neprodlouží. S mým manažerem se stále snažíme, ale...," připouští Štybar v rozhovoru pro ČT sport. "Na 99 procent je to skutečně konec," přiznává.

V cyklokrosu by ale ještě rád udělal jednu velkou tečku. Na začátku února je totiž v Táboře na programu mistrovství světa – čtrnáct let poté, co na jihu Čech triumfoval poprvé před dvojicí Belgičanů Klaasem Vantornoutem a Svenem Nysem, se kterým o čtyři roky později svedl nezapomenutelný souboj na šampionátu v Hoogerheide. Také tam byl vítězný.

Právě v Táboře se chce Štybar v dobře známém areálu rozloučit s domácím publikem. "Mám do toho obrovskou chuť. Cyklokros a nominace na MS do Tábora, to je pro mě obrovská výzva. Tenkrát (v roce 2010) jsem ani netušil, že v roce 2024 budu ještě závodit a pořád do toho mít tu samou chuť," usmál se Štybar.

Věří, že veškeré zdravotní potíže nechal za sebou. "Poslední tři roky jsem neměl nikdy ani tři měsíce klidu, kdy bych se mohl jen připravovat a trénovat. Měl jsem pořád chuť se vrátit zpátky, spousta výzev, olympiáda... Ale bohužel se to nepovedlo tak, jak jsem si představoval. A poslední covid to už jen rozhodl," mrzí jej. 

V Jayco-AIUla mu už smlouvu neprodlouží, i tak ale na roční angažmá bude vzpomínat v dobrém. "Byla to velká, ale příjemná změna," hodnotí Štybar, který naprostou většinu kariéry – dvanáct sezon – strávil v dresu QuickStepu, kde platil za výtečného týmového hráče. "Vyhrávali jsme etapy Tour, Monumenty jako Roubaix nebo Sanremo," vzpomíná.

V belgické sestavě závodil po boku Toma Boonena, Juliana Alaphilippa, Yvese Lampaerta a dalších. "Nejraději nebudu vzpomínat na vlastní výsledky, ale spíš na ta týmová vítězství, kde jsem mohl ostatním pomoci. Byla to skvělá parta, nadosmrti mezi nimi budu mít kamarády. Prožil jsem tam nejlepší léta a nikdy na to nezapomenu. To zůstane napořád," přiznal.

Zdeněk Štybar vítězí v etapě Tour de France v Le Havre (2015)
zdroj: Reuters

Jílek: Je to jeden z největších sympaťáků

Na Zdeňka Štybara vzpomíná také Tomáš Jílek, který divákům zprostředkovával ze studia či komentátorského stanoviště řadu jeho úspěchů. "Jeden z největších univerzálů v historii české cyklistiky. Pro mě je jeden z nejsilnějších komentátorských zážitků jeho souboj se Svenem Nysem v Hoogerheide. Neuvěřitelný souboj, doteď mám husí kůži," popisuje.

"Na závěr se to na něj nakupilo, málokoho covid semlel tolik jako jeho. Mrzí mě, že ta kariéra není ověnčena nějakým Monumentem, ale i tak mu tu kariéru může kdekdo závidět," dodal. "Letos jsem ho viděl na L'Étape, kam přijel se svým tátou mu pomoci ten závod zajet. Budu na něj vzpomínat jako na jednoho z nejsympatičtějších sportovců, se kterými jsem měl čest se potkat," ocenil jej Jílek.

A jak vidí jeho šance pro cyklokrosový Tábor? "On je takový profík... Určitě se tam nepřijede jen projet před diváky. Je takový perfekcionista, že tam nepojede jen tak," uzavírá Jílek. Jak vše dopadne, uvidí diváci o prvním únorovém víkendu v přímých přenosech na ČT sport a ČT sport Plus.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články