Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Chceme překvapit, shodují si před závodem Havlíková s Mikuláškovou

Heusden-Zolder (Belgie) 29. ledna (zvláštní zpravodaj ČTK) - Bez loni páté Kateřiny Nash se musí obejít ženský tým v sobotním závodu světového šampionátu v elitní kategorii cyklokrosařek. Pavla Havlíková i Martina Mikulášková, která si před třemi týdny dojela pro třetí domácí titul, nepatří k favoritkám, ale o to více chtějí v Belgii překvapit. Přímý přenos závodu žen sledujte od 14:55 na ČT sport nebo na našem webu. Předtím se můžete podívat na závod juniorů (10:55 exkluzivně na našem webu) a závod žen do 23 let (13:00 ČT sport a náš web).

Ani jedné z nich přitom vůbec nevyšel poslední závod Světového poháru v Hoogerheide. "Tamní trať mi nikdy neseděla, ani letos se mi to nepodařilo prolomit. Těžko hledat jednu příčinu, že jsem byla až sedmnáctá. Nazvala bych to jedním nepovedeným závodem a házím to za hlavu," prohlásila Havlíková.

Nepovedený výsledek se snaží vytlačit z hlavy. "Nechci se v tom nijak zvlášť pitvat. Co bylo, to bylo, teď je důležité to, co bude. Žádné následky to na mně určitě nezanechalo, jedu dál dle plánu. Žiju přítomností a ne tím, co bylo. Jeden závod to určitě nezmění," dodala Havlíková.

Mikulášková na tom byla v Hoogerheide ještě hůř, nepovedl se jí start. "Najížděla jsem někde ze 40. pozice a pak už byl problém se dostat dopředu, takže jsem tak i zůstala. Trať byla těžká, celé na bahně a rychle tam ubývaly síly. Nevyšlo to sice jako na mistráku, ale myslím, že tu formu pořád mám," řekla Mikulášková, která v Kolíně při republikovém šampionátu trochu překvapivě předčila parťačku z reprezentace.   

Mikuláškovou navíc v poslední době trápil natažený úpon. "Pořád to cítím, ale nijak by mě to nemělo limitovat. Snad to bude zítra dobré," věří Mikulášková.

Havlíková z Nizozemska nezamířila domů, ale trénovala v Belgii. Místo cestování si chtěla dobře odpočinout, v Belgii navíc bylo tepleji než v Čechách. "Mám tady ideální podmínky. Teď už to není o tréninku, ale o pohodě. Dorazí za mnou kompletní podpůrný tým z Čech. Až do závodu zůstanu v soukromí, je to pro mě moc důležité. Chaos před závodem by ničemu neprospěl," vysvětlila.

Havlíková: Vyhrát může kdokoliv

Závodní okruh, na němž se MS pojede, má ráda. "Hlavně proto, že ho mám kousek od baráku. Trať bude rychlá za všech povětrnostních podmínek, což mi vyhovuje. Prosincový test nevyšel špatně, tak nemohu říct nic špatného," připomněla Havlíková šestou příčku ze závodu SP.

"Jen doufám, že trochu poupraví ten prudký výběh, pro malého člověka byl při posledním SP dost náročný. Vychodila se tam tak hluboká koryta, že jsem tam s kolem nemohla projít," uvedla Havlíková.

V sobotu lze podle jejího odhadu čekat zcela otevřený závod, pro diváky hodně atraktivní. "Do každého závodu jdu naplno, porvat se o co nejlepší výsledek. Top 10 se vždycky počítá, to je jasný. Vyhrát může zcela kdokoli, v popředí se celý rok pohybuje minimálně deset holek, které si dělají zálusk na pódium," konstatovala.

Mikulášková si předsevzala skončit do 20. místa. "Když to tak bude, můžu být spokojená. Nechci říkat konkrétní číslo. Raději řeknu do dvacítky a uvidíme, protože ta sezona zdaleka nebyla podle mých představ a jediné, co se mi povedlo, bylo mistrovství republiky. Myslím, že zítra můžu jen překvapit. Nejen sama sebe, ale i ostatní," prohlásila Mikulášková.

Trému nepociťuje. "Není to moje první MS. Jsem zatím docela v klidu a věřím, že to tak i zůstane. Trať se mi moc líbila, povrch i trať. Jsem spokojená. Když to tak zůstane, bude to jen dobře a věřím, že mi ty podmínky budou vyhovovat," uzavřela Mikulášková.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články