Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Čeští bikeři mají před MS velké ambice

Pietermaritzburg - Závodem štafet začne v jihoafrickém Pietermaritzburgu mistrovství světa horských kol. Poprvé v historii se pojede na africkém kontinentu. Do neděle bude o medaile, které se budou udělovat v cross country, sjezdu a trialu, usilovat i šestnáctka českých bikerů včetně olympijského vítěze Jaroslava Kulhavého. Sobotní i nedělní závody sledujte živě na programu ČT sport a našem webu.

Sport
zdroj: ČT4

Český tým je oproti loňskému šampionátu v Rakousku, kde bylo rekordních 46 reprezentantů, kvůli vysokým nákladům na cestu i pobyt v JAR třetinový. I přesto má smělé ambice. "Dlouho jsme neměli tak kompaktně kvalitní tým, který může ve všech kategoriích útočit na velice kvalitní umístění," uvedl reprezentační kouč Viktor Zapletal.

Už dnes ve čtyři hodiny odpoledne startuje šampionát závodem štafet. Český tým pojede ve složení Jan Nesvadba, Jan Rajchart, Kateřina Nash a finišmenem je Jaroslav Kulhavý. Na startu bude chybět junior Jana Vastl, který projevil přání nestartovat, aby se mohl plně koncentrovat na závod jednotlivců. "Není to ale pro nás žádná výrazná ztráta, Honza Rajchart dokáže jet jedno kolo stejně dobře," uvedl Zapletal.

Šampion z Londýna Kulhavý prožívá nelehkou sezonu. Vyhrál v úvodu etapový závod Cape Epic právě v JAR, po něm však přišly zdravotní potíže. Po dosavadních pěti závodech světového poháru mu patří sedmá příčka, na konci června mu nevyšlo MS v maratonu. Podrobné lékařské vyšetření na počátku srpna ukázalo tréninkovou chybu, kvůli níž měl Kulhavý potíže ve vyšší tepové frekvenci. Na šampionátu očekává hodně rychlý závod, v němž i menší krize nebo zaváhání bude znamenat velký propad. "Půjde hlavně o to, jak se budu cítit. Samozřejmě, že pro mě je dobrý výsledek jen medaile, ale za dané situace bude první desítka dobrá," nastínil Kulhavý.

Nepovedené výsledky touží zažehnat povedeným závodem. "Chci to změnit, abych nemusel po sezoně přemýšlet, kde se stala chyba," vysvětlil Kulhavý. Na závod má přichystané nové kolo v národních barvách. "Musím říct, že jsem trošku nadával, když jsem pět dnů před závodem dostal nový kolo. Ale ani na tom, co jsem dostal před měsícem, nebylo vše úplně vyladěné, tak tu mám teď obě," poznamenal Kulhavý s tím, že nové kolo prověří v dnešní týmové štafetě.

Nejen Kulhavý patří mezi okruh favoritů. Češi mají vyrovnaný tým. "Rádi bychom navázali na úspěchy Katky Nash, která vyhrála poslední závod světového poháru. Neméně velkou šanci máme i v kategorii juniorské, kde Jan Vastl vyhrál světový pohár," prohlásil Zapletal.

Do okruhu favoritů v závodě mužů lze zahrnout tradiční jména. Ve výtečném světle se poslední dobou jeví hlavně Francouz Julien Absalon. Dvojnásobný olympijský vítěz bude usilovat již o páté zlato z MS. "Myslím, že to bude tuhý boj. Pozornost se bude soustředit asi hlavně na Nina Schurtera, který je současnou světovou jedničkou, ale v dobré formě vypadá i José Antonio Hermida a také můj týmový kolega Lukas Flückiger," vypočítal Absalon.

Trať je výborně připravena

Reprezentační trenér si pochvaluje závodní trať. "Je krásná, bikeři si ji užívají. Je velmi těžká, je tam hodně technických pasáží, které jsou opravdu značně obtížné. Musí se trénovat, aby ji jezdci bez problémů zvládali v závodě. Unikátní je trialová sekce, se kterou si pořadatelé dali neuvěřitelnou práci. Je celá sladěná do jihoafrického stylu," přiblížil Zapletal.

V Jižní Africe právě končí zima. Teploty se však nyní pohybují kolem třiceti stupňů. V pátek se má ochladit až na deset stupňů. Navíc se má přidat i déšť.

NOMINACE českých bikerů:

Cross Country: Muži - elite: Jaroslav Kulhavý, Ondřej Cink, Jan Škarnitzl. Muži do 23 let: Jan Nesvadba. Junioři: Jan Vastl, Jan Rajchart. Ženy - elite: Kateřina Nash, Tereza Huříková. Ženy do 23 let: Karla Štěpánová. Juniorky: Barbora Průdková.

Sjezd: Muži: Matěj Charvát. Junioři: Martin Lebl. Ženy: Jana Bártová.

Trial: Muži: Roman Chvojka, Petr Jeřicha, Václav Kolář.

PROGRAM MS:

Středa 28. srpna: 16:00 - cross country - štafeta.

Čtvrtek 29. srpna: 9:30 - cross country - juniorky, 11:30 - cross country - junioři.

Pátek 30. srpna: 10:00 - sjezd - juniorky a junioři, trial - ženy, 13:00 - cross country - ženy do 23 let, 15:15 - cross country - muži do 23 let, 16:00 - trial 20" - junioři, 18:00 - trial 20" - muži.

Sobota 31. srpna: 12:30 - cross country - ženy (ČT sport), 15:00 - cross country - muži (ČT sport), 16:00 - trial 26" - junioři, 18:00 - trial 26" - muži.

Neděle 1. září: 11:00 - cross country sprint - ženy a muži (ČT sport), 14:00 - sjezd - ženy (web ČT sport), 15:00 - sjezd - muži (web ČT sport).

Zdroj
ČTK, iDNES, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články