Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Českou L'Étape ozdobí Bradley Wiggins, vítěz Tour z roku 2012

Jako první britský cyklista vyhrál Tour de France a doma má také zlatou medaili z časovky na olympiádě v Londýně. Nemluvě o mnoha cenných kovech z dráhových závodů. Nyní si Bradley Wiggins vyzkouší také trať české L'Étape by Le Tour de France. Společně s dalšími účastníky se na trať vedenou křivoklátskými kopci vydá 10. června.

Je nám líto, video expirovalo.
Na českou L'Étape přijede Bradley Wiggins

Trasy silničního závodu pro amatérské cyklisty na uzavřených cestách pro veškerou dopravu odtajnila během dnešní slavnostní prezentace v Praze pořádající agentura Petr Čech Sport. Cyklisté budou moct změřit síly na nejdelší trase (142 kilometrů s převýšením 1900 metrů), střední trase o délce 102 kilometrů s převýšením 1300 metrů a nově bude zařazena krátká trasa na 65 kilometrů s převýšením 700 metrů.

"Přidali jsme krátkou trasu, abychom přivedli k závodu začátečníky a také ženy. Byla spousta cyklistů, kteří se ostýchali přihlásit se premiérově do závodu měřícího přes devadesát kilometrů, což byla porce loňské krátké trasy. Chceme takto všem nováčkům dopřát příležitost zažít jedinečnou atmosféru podniku spojeného s Tour de France a upevnit jejich vztah k tak krásnému sportu, jakým cyklistika je," vysvětlil Přemysl Novák, šéf projektu L’Etape Czech Republic by Tour de France 2023.

Všechny tři trasy odstartují a také skončí v Praze na Strahově. Cyklisty čeká oblast na západ od Prahy. Pojedou přes Unhošť, pak do Žiliny, na Rakovnicko, přes Hřebečníky, Týřovice, Křivoklát, Červený Újezd, Zličín a zpátky na Strahov. Zážitek spojený s nejslavnějším cyklistickým závodem světa Tour de France umocní bitvy o trikoty nejlepšího sprintera či nejlepšího vrchaře.

"Nové trasy jsme nehledali jen klikáním do mapy. Všechny úseky jsme projeli na kole, abychom se přesvědčili, že cyklistům dopřejeme skutečně výjimečný zážitek. Na většině silnic je navíc nový nebo zánovní povrch, takže se účastníci mají na co těšit," ujistil Novák.

Ohlas předešlých dvou ročníků byl podle jeho slov obrovský. "Chceme vše posunout ještě dál. Nejde přeci jen o samotné cyklisty. Naším záměrem je vytvořit z L’Etape Czech Republic by Tour de France zážitek a společenskou událost. Na jedné straně otevřít závod pro mladší ročníky a ženy v podobě krátké trasy, na straně druhé pak podpořit komunitní život v obcích. I proto chystáme velký doprovodný program pro obce po celé trase," nastínil Novák.

Podobná akce bude probíhat i v dalších 30 zemích. "Jsem hrdý na to, že se nám podařilo takovou akci a značku přivést do Čech a žijeme si náš sen Tour de France. Jde o ohromnou motivaci a současně závazek, který se snažíme naplnit. Každým rokem chceme být lepší a lepší," řekl David Trávníček, šéf pořádající agentury Petr Čech Sport a zároveň předseda představenstva agentury Sport Invest Marketing.

Velkým tahákem bude start Wigginse, jenž se stal v roce 2012 prvním Britem, jemuž se podařilo vyhrát Tour de France. Ve stejném roce vyhrál i časovku na olympijských hrách v Londýně a zároveň byl mimořádně úspěšným dráhařem. V jeho sbírce je díky dráze dalších sedm olympijských medailí, včetně čtyř zlatých.

"Je to skvělá akce. Můžete si zajet bok po boku s velkými hvězdami," připomněl v předtočeném vzkazu Wiggins, že závod přiláká vždy v zemi konání na start i řadu velkých cyklistických es. "Neměl jsem dosud možnost v České republice závodit. Zjistím, jací jsou u vás fanoušci cyklistiky. A věřím, že třeba pomohu inspirovat malé kluky a holky, aby jezdili na kole," uvedl Wiggins.

Během kariéry se s několika Čechy potkal. "Nebylo jich v pelotonu nikdy nijak moc, ale když už tam byli, šlo o velmi kvalitní jezdce. Pamatuji si na Romana Kreuzigera na Tour de France 2009, specialistou na severské klasiky byl cyklokrosový šampion Zdeněk Štybar, což byl jezdec, na něhož jsem se vždy mohl obrátit s prosbou o radu," řekl Wigins, jenž završil profesionální kariéru s koncem roku 2016. "Teď si to užívám z pohledu diváka a miluju ten sport ještě o to víc."

Na start se těší i bývalý vynikající český jezdec slovenského původu Ján Svorada, který dokázal na závodech Grand Tours vyhrát 11 etap, z toho třikrát právě na Tour de France. "Určitě do toho půjdu znova. Když jsem byl při prvním ročníku celou dobu na Strahově, přišlo mi to líto a jako ztracený čas. Měl jsem jasno, že druhý ročník už pojedu. A ty pocity byly po všech stránkách fantastické," řekl Svorada.

L’Etape by Tour de France je seriál závodů pro hobby cyklisty, při němž účastníci zažijí jedinečnou atmosféru Tour de France, kterou pod dohledem francouzských pořadatelů projekt simuluje. Akce je organizována jen ve vybraných zemích napříč kontinenty a účastní se jí desetitisíce cyklistů všech výkonnostních kategorií.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články