Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Sportfilm festival Liberec 2024

Češi se chystají na MS na gravelu. Vakoč se potká s van der Poelem, Zemanovou čeká premiéra

V belgické Lovani startuje v pořadí třetí mistrovství světa na gravelu. Ve startovní listině je řada hvězd včetně Mathieuho van der Poela nebo Lotte Kopecky. Česká výprava spoléhá hlavně na dvě jména: Petra Vakoče a Kristýnu Zemanovou. Přímý přenos závodu žen sledujte v sobotu od 14:20 na ČT sport Plus. Mužské klání začíná v neděli ve stejný čas.

Petr Vakoč
zdroj: Facebook.com / Petr Vakoč

Petr Vakoč se na gravelové závody specializuje od konce své silničářské kariéry. Šampionát si vyzkoušel už před rokem na velice těžké trati v severní Itálii, kde ale kvůli zažívacím problémům nedokončil. Letos by to mělo být jiné: dvaatřicetiletý cyklista do Belgie přijel jako letošní vítěz celé gravelové World Series.

Ta čítala devatenáct závodů po celém světě a Vakočovi stačilo startovat na deseti z nich. Zvítězil jednou, a to na italském La Monsterrato. Díky tomu bude moci v neděli startovat s číslem pět z čelných pozic. To je, podobně jako v cyklokrosu nebo v cross country, důležitá věc.

"Jestli jede člověk z první řady nebo z třetí, není zase tak důležité. Ale pokud bych měl jen minimum bodů a startoval někde ze sedmé osmé řady, už je to problém. Start třeba někde z padesáté pozice vyžaduje vynaložení obrovského úsilí, aby se člověk dostal dopředu. Ta energie pak může chybět v okamžiku, kdy se závod rozhoduje. A z pozice kolem stovky je vlastně nemožné bojovat o titul," řekl Vakoč pro Českou cyklistickou federaci.

Na MS ale bude ve složitější situaci než na "běžných" závodech. V Lovani bude startovat celá řada silničářských specialistů včetně Mathieuho van der Poela, Jaspera Stuyvena nebo loňského šampiona Mateje Mohoriče. "Nepovažuji se za top favorita, ale adeptem na stupně vítězů určitě jsem. Když si připočteme profil trasy, kde bude hodně složité odjet, muselo by se k triumfu sejít hodně věcí. Pokud přijedu do finiše se Stuyvenem, Timem Merlierem nebo van der Poelem, šance ve sprintu je minimální," říká Vakoč, který má šanci překonat dva roky staré osmé místo Zdeňka Štybara.

Kristýna Zemanová v závodu cyklokrosu
zdroj: Facebook Českého svazu cyklistiky autor: Massimo Fulgenzi

Česká výprava bude mít svou naději i v závodě žen, ve kterém se představí cyklokrosařská česká šampionka a medailistka z MS v Táboře Kristýna Zemanová. A také ona se bude měřit se světovou elitou: ve startovní listině jsou Lotte Kopecky, Puck Pietersová či Fem van Empelová. Dvě posledně zmiňované zná z cyklokrosu, ovšem v Lovani bude hvězd celá řada.

"Když jsem otevřela startovní listinu, bylo pro mě obrovským překvapením, kolik velkých jmen světové cyklistiky se sejde na startu. Čekala jsem dobrá jména, ale tady se to opravdu sešlo ve velkém: nejlepší ženy světa… Konkurence je nabitá, takže pořádně nevím, co od sebe očekávat. Umístění v top 15 by bylo hezké, top 10 snové," říká Zemanová.

Kvůli sobotnímu závodu vynechá úvodní díl Českého poháru v cyklokrosu, který se jede v Ostravě. "Když jsem se dozvěděla o možnosti jet MS na gravelu, hned jsem věděla, že se chci zúčastnit. Je to pro mě něco nového, jiného, než na co jsem zvyklá, a hlavně to vidím jako perfektní trénink. Cyklokros v Ostravě mě malinko mrzí, protože jsou to krásné a skvěle zorganizované závody. Od 12. října už ale do poháru naskočím a z krosky slezu až v únoru, takže si ji užiji ještě dost," dodává.

Zemanová by mezi ženami měla být sama, v mužské kategorii doplní Vakoče třeba Jaroslav Kulhavý, Adam Ťoupalík nebo Filip Adel. Přímé přenosy z MS na gravelu sledujte o tomto víkendu na ČT sport Plus.

Zdroj
ČT sport, Czech Cycling Federation

Hlavní zprávy

Nejčtenější články