Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Chance Národní Liga 2024/2025

Cavendish se na sklonku kariéry dočkal povýšení do rytířského stavu

Následník britského trůnu princ William povýšil Marka Cavendishe do rytířského stavu. Britský cyklista, který letos překonal rekord v počtu vítězných etap na Tour de France, obdržel na hradě Windsor ocenění za přínos sportu a charitativní činnost. Titul rytíř-komandér udělil Cavendishovi již letos v červnu král Karel III.

Mark Cavendish
zdroj: Reuters

Britský král Cavendishe ocenil ještě před tím, než v červenci 35. etapovým triumfem na Tour de France překonal historický rekord legendárního Eddyho Merckxe. O další vylepšení se pokoušet nebude. "Letos ještě mám před sebou závody a bude opravdu hezké závodit jako rytíř-komandér. Ale už dřív jsem říkal, že další Tour nebude," zopakoval.

Rodák z ostrova Man vyhrál na každém ze závodů Grand Tour alespoň jednou bodovací soutěž, na staré dámě se mu to povedlo dvakrát (2011 a 2021). Letošní patnáctá účast byla podle něj zároveň poslední. V profesionálním pelotonu má Cavendish na kontě 165 vítězství, z toho 55 na Grand Tours: 35 na Tour de France, 17 na Giru d'Italia a tři na Vueltě.

Ze silničního mistrovství světa má Cavendish titul z roku 2011, o pět let později získal stříbro. Prosadil se i na dráze a je stříbrným olympijským medailistou v omniu z Ria de Janeiro 2016 a trojnásobným mistrem světa v madisonu (2005, 2088 a 2016).

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Poslední momenty Marka Cavendishe na Tour
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články