Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Cavendish dojel pro čtvrté vítězství na Tour de France

Bordeaux - Pro své v pořadí čtvrté dílčí vítězství si v osmnácté etapě Tour de France s cílem v Bordeaux dojel britský cyklista Mark Cavendish. Před sobotní rozhodující časovkou nedošlo k žádným změnám v průběžném pořadí - vede Španěl Alberto Contador o osm sekund před Lucemburčanem Andym Schleckem. Český jezdec Roman Kreuziger je devátý.

Po náročných dnech v Pyrenejích byla dnešní rovinatá etapa o délce 198 km relativně odpočinkovou záležitostí. Poté co peloton v závěru dostihl posledního ze čtveřice uprchlíků ve složení Matti Breschel, Jerome Pineau, Benoit Vaugrenard a Daniel Oss, rozhodovalo se podle očekávání v hromadném spurtu.

V cílové rovince se Cavendish chytře vyvezl za Italem Alessandrem Petacchim, zhruba 200 metrů před páskou vyjel z jeho vzduchového pytle a nikým neohrožován si dojel pro své celkové 14. vítězství na Tour.

Před třetího Petacchiho se ještě dostal Novozélanďan Julian Dean, šestatřicetiletý Ital nicméně i tak získal zelený trikot pro vedoucího muže bodovací soutěže. Z něj vysvlékl Nora Thora Hushovda, jenž dnes zaútočil příliš brzy a ztrácí 10 bodů. V závěrečném finiši v Paříži má ovšem šanci na prestižní vítězství i Cavendish, který zaostává o dalších šest bodů.

"Jsem strašně šťastný. Je neuvěřitelné, co můj tým zase předvedl. Bez Marka to nebylo vůbec jednoduché, ale po tom, jak mi to perfektně připravili, jsem prostě vyhrát musel," připomněl pětadvacetiletý Cavendish absenci svého dvorního rozjížděče Marka Renshawa, jenž byl kvůli svému ataku hlavou na Deana v 11. etapě ze závodu vyloučen.

Všichni favorité včetně 41. Kreuzigra dokončili dnešní etapu v hlavním poli možná už s myšlenkami na sobotní časovku o délce 52 km, která určí konečné pořadí. Jediný český účastník Tour Kreuziger ztrácí na lídra Contadora na deváté pozici 10:12 minuty. Za osmým Ryderem Hesjedalem z Kanady zaostává téměř minutu, před desátým Američanem Chrisem Hornerem má náskok 25 sekund.

Průběžné pořadí Tour de France:

1. Contador (Šp.) 88:09:48

2. A. Schleck (Luc.) -8

3. S. Sánchez (Šp.) -3:32

4. Meňšov (Rus.) -3:53

5. Van den Broeck (Belg.) -5:27

...10. Horner (USA) -10:37

Tour de France
zdroj: ČT24 autor: ČT24
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články