Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Časovka změnila podobu pořadí. Vedení si rezervoval Contador

Valdobbiadene - Závodník stáje Sky Vasil Kirijenka zvítězil v individuální časovce Giro d'Italia. Závodníci museli na 59kilometrové trati čelit deštivému počasí a silnému větru, který zpomalil později startující závodníky. Z jezdců na celkové pořadí zazářil třetí Alberto Contador a posunul se zpět do růžového dresu. Fabio Aru na něho ztratil (+2:47), Richie Porte dokonce +4:06 a dá se očekávat, že od něho pozici lídra Sky převezme v časovce solidní Leopold König (+1:30). Pořadím spadne Roman Kreuziger (+3:38).

Již dopředu se čekalo, že pořadí po individuální časovce bude značně odlišné od toho, které bylo předtím. Situaci pro závodníky ztěžovalo i deštivé počasí - jako by nestačila samotná délka tratě, jež se vyšplhala až k 60 kilometrům. První polovina byla rovinatá, ta druhá se ve dvou obloucích postupně zvedala. 

S čím se ale dopředu počítat nedalo, byla dramatická změna větru. Závodníci výše v celkovém pořadí, kteří startovali až ke konci, tak vskutku výrazně ztráceli na ty, kteří vystartovali dříve. Čas vedoucího Vasila Kirijenky tak byl o minuty rychlejší než časy Porteho, Urána či Kreuzigera.

Z kandidátů na celkové pořadí se odpočátku na čele držel Contador následovaný Aruem - mladý Ital se však postupně propadal a v polovině etapy měl na svého hlavního konkurenta ztrátu již dvouminutovou. Nedařilo se Portemu, který se s ostatními časově nemohl měřit, naopak druhý kapitán Sky König zrychloval - a v cíli byl o dvě a půl minuty rychleji než jeho lídr. Dá se tedy čekat, že český závodník převezmě Porteovu pozici pro další dny.

Alberto Contador
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

V cíli mohl slavit Contador, který získal čas na všechny své rivaly a obsadil po zrychlení v závěru třetí místo. Spokojený může být i zatím nevýrazný Van Den Bröck, také Aru i přes ztrátu růžového dresu mohl čekat horší výsledek, naopak Urán či Porte si od této etapy rozhodně slibovali více. 

"Je to pro mě velké překvapení. V úvodní části jsem nejel právě rychle, protože jsem se soustředil na střední pasáž. Od začátku jsem měl dobré podmínky a také jsem ještě před polovinou trati dojel (Mikela) Landu, což mi pomohlo ke skvělé časovce," uvedl Contador.

"Bez včerejších smolně ztracených dvou minut bych momentálně okupoval třetí pozici na Giru," zalitoval König. "Dál už to nekomentuju, je to sport a k tomu patří i smůla i porážky, ale jen opravdoví hrdinové to nevzdávají! Jak jsem slíbil, tak činím, zpět v top 10, bojujem dál," dodal.

Cyklistický etapový závod Giro d'Italia - 14. etapa: Treviso - Valdobbiadene (59,4 km, časovka jednotlivců):

1. Kirijenko (Běl./Sky) 1:17:52, 2. Sánchez (Šp./Astana) -12, 3. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo) -14, 4. Gretsch (Něm./AG2R) -23, 5. Kruijswijk (Niz./LottoNL) -1:09, 6. Kangert (Est./Astana) -1:17, 7. Van den Broeck (Belg./Lotto) -1:25, 8. Felline (It./Trek) -1:26, 9. Ludvigsson (Švéd./Giant) -1:27, 10. Durbridge (Austr./Orica) -1:36, ...13. König (Sky) -1:44, 43. Kreuziger (Tinkoff-Saxo) -3:52, 148. Vakoč (Etixx-Quick-Step) 9:25.

Průběžné pořadí: 1. Contador 55:39:00, 2. Aru (It./Astana) -2:28, 3. Amador (Kost./Movistar) -3:36, 4. Urán (Kol./Etixx-Quick-Step) -4:14, 5. Van den Broeck -4:17, 6. Cataldo (It./Astana) -4:50, 7. Landa (Šp./Astana) -4:55, 8. Caruso (It./BMC Racing) -4:56, 9. Kreuziger -4:57, 10. König -5:35, ...117. Vakoč -2:11:46.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články