Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Časovka byla těsnější, než se čekalo. Evenepoel vyhrál o jedinou vteřinu a je zpět v růžovém dresu

Remco Evenepoel vyhrál i druhou letošní časovku Giro d'Italia a je zpět v růžovém dresu. Pětatřicetikilometrový test proti chronometru vyhrál o jedinou vteřinu před Geraintem Thomasem. Třetí skončil další z jezdců Ineos Grenadiers a vítěz ročníku 2020 Tao Geoghegan Hart (+2).

Remco Evenepoel
zdroj: Reuters

Druhá časovka měřila téměř dvakrát tolik, co ta úvodní. Pětatřicetikilometrový test měl sedět specialistům, neboť prakticky žádné převýšení jezdci překonávat nemuseli. Otázkou bylo, jak si povede Remco Evenepoel v porovnání s Primožem Rogličem, kterého jasně zastínil v úvodní časovce. Slovinec zase mistra světa utrhl v sobotní etapě a smazal část své ztráty.

V okolí Ceseny to od úvodního mezičasu vypadalo, že Evenepoel na soupeře výrazně získá. Vedl o jednatřicet vteřin před Rogličem, který ale ztrácel i na své další soupeře, především na tandem týmu Ineos Grenadiers Geraint Thomas a Tao Geoghegan Hart. Oba dokonce poráželi i evropského šampiona a časovkářské eso Stefana Künga.

Evenepoel ale v druhé polovině trati vadl a nakonec tak hlavní tajenkou bylo, zda vůbec dokáže vyhrát etapu. Belgičan totiž na předposledním mezičasu "odklikl" totožný čas jako Thomas. Rozhodovalo se tak až na úplně posledních kilometrech časovky. Vítěz Tour de France z roku 2018 mohl snít o etapovém triumfu.

Jenže Evenepoel poslední kilometr zajel přece jen rychleji a v cíli byl o jedinou vteřinu před Thomasem. Belgičan je také zpět v růžovém dresu, neboť Andreas Leknessund do cíle dorazil s výraznou ztrátou (+1:15). Třetí v etapě skončil Tao Geoghegan Hart: první trojici od sebe dělily pouhé dvě vteřiny. A nezklamal nakonec ani zlepšující se Roglič (+17).

"Není to nejlepší časovka, kterou jsem kdy zajel. Ale pořád je to vítězství a růžový dres," hodnotil v cíli Belgičan. V průběžném pořadí je nyní Evenepoel v čele před Thomasem (+45), třetí je Roglič (+47) a čtvrtý Geoghegan Hart (+50). Leknessund spadl až na šesté místo.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 9. etapa (časovka 35 km):

1. Evenepoel (Belg./Soudal-Quick Step) 41:24, 2. Thomas -1, 3. Geoghegan Hart (oba Brit./Ineos Grenadiers) -2, 4. Küng (Švýc./Groupama-FDJ) -4, 5. Armirail (Fr./Groupama-FDJ) -8, 6. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) -17, ...111. Černý (Soudal-Quick Step) -4:59, 146. K. Vacek (Corratec-Selle Italia) -5:56, 149. Hirt (Soudal-Quick Step) -6:01.

Průběžné pořadí: 1. Evenepoel 34:33:42, 2. Thomas -45, 3. Roglič -47, 4. Geoghegan Hart -50, 5. Leknessund (Nor./DSM), 6. Almeida (Portug./SAE Team Emirates) oba -1:07, ...54. Hirt -30:35, 95. K. Vacek -1:07:05, 140. Černý -1:41:10.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články