Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Čas žít, čas umírat. Peloton si znovu vyzkouší kostky

Seraing (Francie) - Někteří k ní směřují většinu přípravy, jiní se těší, až ji budou mít za sebou. Řeč je o čtvrté etapě Tour de France, která závodníky vezme přes celkem šest úseků po kostkách. Navíc jde i o nejdelší etapu celého ročníku. Loni vzal na kostkách všem dech Vincenzo Nibali, kdo bude hvězdou tento rok? Přímý přenos sledujte od 14:10 na ČT sport a našem webu.

Profil 4. etapy Tour 2015
zdroj: cyclingstage.com

Kostky nebyly v minulosti pravidelnou součástí Tour de France, ale v posledních pěti letech se stávají vcelku častou součástí závodu. V roce 2010 na nich útočili Andy Schleck a Alberto Contador, v minulém roce zase byly velkým představením Vincenza Nibaliho (a zároveň černým momentem pro Chrise Frooma). Organizátoři se rozhodli tzv. pavé do závodu nasadit i v letošním roce - etapa začne v belgickém Seraing (kde svůj první etapový triumf na Tour vybojoval v roce 2012 Peter Sagan) a skončí již ve fancouzském Cambrai.

Pořádající skupina ASO jako by neměla soucit a navzdory už tak velké náročnosti kostek udělala tuto etapu i vůbec nejdelší v celém ročníku (223 km). První z celkem šestice úseků začíná ale až na kilometru 177, do té doby se pojede v mírně zvlněné krajině. Pro vývoj etapy bude důležité složení úniku, a to ani tolik vzhledem k jeho možnému úspěchu, ale spíš s ohledem na pomoc týmovým kolegům. Při pozdních nástupech se bude jistě hodit.

V pelotonu je mnoho "klasikářských" specialistů. Netřeba chodit daleko - Zdeněk Štybar na letošním Paříž-Roubaix skončil na druhém místě. Ještě o příčku lepší byl John Degenkolb, nemožné je opomenout Grega Van Avermaeta či Sepa Vanmarckeho. Velkým favoritem by byl Fabian Cancellara, jeho pád v předchozí etapě však byl proti. Uvidí se, jak na tom bude Nibali - papírově má však z jezdců na celkové pořadí nejlepší předpoklady. Naopak kupříkladu Nairo Quintana bude chtít dnešní den mít co nejrychleji za sebou.

*** 
**  Greg Van Avermaet, Sep Vanmarcke, Zdeněk Štybar
*   John Degenkolb, Alexander Kristoff, Lars Boom

Je nám líto, video expirovalo.
Představení 4. etapy Tour de France 2015
Zdroj
ČT sport, cyclingnews.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články