Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Carapaz dojel do veronské arény jako král Gira

Richard Carapaz uhájil v závěrečné časovce Gira d'Italia růžový dres a slaví překvapivý triumf na úvodní grandtour sezony. Před italským favoritem Vincenzem Nibalim měl nakonec náskok minuty a pěti sekund. Na třetí místo poskočil před Mikela Landu Slovinec Primož Roglič. Poslední etapu vyhrál Chad Haga. Skvělým šestým místem se blýskl Josef Černý, který na amerického cyklistu ztratil pouhých 11 sekund.

Richard Carapaz
zdroj: ČTK/ZUMA

Carapaz byl na Giru loni čtvrtý, ale ve 102. ročníku slavného italského závodu nepatřil k největším favoritům. Do růžového dresu se Ekvádorec oblékl po vítězství ve 14. etapě a vedení za pomoci svého týmu Movistar v závěrečném týdnu uhájil.

"Tohle je největší okamžik mého sportovního života. V závěrečné časovce jsem prostě jen trpěl od začátku až do konce, než jsem se dostal do cíle. Je to úžasné, vyhrát Giro," řekl Carapaz.

Je nám líto, video expirovalo.
Carapaz uhájil v časovce celkový triumf na Giru d'Italia

S druhým místem se musel spokojit vítěz z let 2013 a 2016 Vincenzo Nibali. Cyklista s přezdívkou "Žralok" se nicméně pojedenácté v kariéře dostal mezi nejlepší tři na Grand Tour, čímž napodobil Brita Chrise Froomea. Rekordmanem je s 13 pódiovými výsledky Francouz Jacques Anquetil.

"Ničeho nelituji, všichni za sebou máme dobré Giro, tvrdě vybojované," řekl Nibali. "Měl jsem skvělé soupeře. Carapaz ukázal, že je silný a že si to zasloužil. Nic neukradl, byl vážně dobrý," konstatoval Nibali. "Snažil jsem se až do úplného konce, ale bylo těžké s tím něco udělat, když byli Carapaz a Landa tak silní," ocenil lídry stáje Movistar.

Na třetí místo se podle očekávání vrátil Primož Roglič. Slovinského spolufavorita v sobotu předstihl v průběžném pořadí Španěl Mikel Landa, ale bývalý skokan na lyžích si v časovce vzal třetí pozici zpět.

"Jsem šťastný a hrdý. Všichni jsme chtěli být první, ale pro mne má i tenhle výsledek cenu zlata," řekl Roglič. "Na stupních vítězů jsem si to s Richardem, Vincenzem a jejich dětmi užil. I já se za pár dnů stanu otcem, a kdo ví, možná si to zkusím někdy příště na další Grand Tour s vlastním dítětem. Třeba na nejvyšším stupínku," dodal.

Nejlepší čas zajel na sedmnáctikilometrové trati Američan Haga. O čtyři sekundy porazil světového rekordmana v hodinovce Victora Campenaertse z Belgie a o šest sekund jeho krajana Thomase De Gendta. Šestým místem zakončil svůj premiérový start na Grand Tour dvojnásobný mistr republiky Černý, jenž na Hagu ztratil 11 sekund.

V celkovém pořadí vrchař Jan Hirt při třetím startu na Giru obsadil 27. pozici. Černý byl stopatnáctý.

Loňskou výhru obhajoval Nizozemec Tom Dumoulin, který ale ze závodu odstoupil už v prvním týdnu.

Výsledky Giro d'Italia

1. Haga (USA/Sunweb) 22:07, 2. Campenaerts (Belg./Lotto Soudal) -4, 3. De Gendt (oba Belg./Lotto Soudal) -6, 4. Caruso (It./Bahrajn-Merida) -9, 5. Ludvigsson (Švéd./Groupama-FDJ), 6. Černý (ČR/CCC) oba -11, 7. Bilbao (Šp./Astana) -17, 8. Cattaneo (It./Androni Giocattoli) -20, 9. Nibali (It./Bahrajn-Merida) -23, 10. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) -26, ...98. Hirt (ČR/Astana) -2:32.

Konečné pořadí: 1. Carapaz (Ekv./Movistar) 90:01:47, 2. Nibali -1:05, 3. Roglič -2:20, 4. Landa (Šp./Movistar) -2:38, 5. Mollema (Niz./Trek-Segafredo) -5:43, 6. Majka (Pol./Bora-hansgrohe) -6:56, 7. López (Kol./Astana) -7:26, 8. S. Yates (Brit./Mitchelton-Scott) -7:49, 9. Sivakov (Rus./Ineos) -8:56, 10. Zakarin (Rus./Kaťuša-Alpecin) -12:14, ...27. Hirt -1:05:38, 115. Černý -4:31:48.

Bodovací soutěž: 1. Ackermann (Něm./Bora-hansgrohe) 226, 2. Démare (Fr./Groupama-FDJ) 213, 3. Cima (It./Nippo-Vini Fantini) 104, ...55. Hirt 12., 65. Černý 10.

Vrchařská soutěž: 1. Ciccone (It./Trek-Segafredo) 267, 2. Masnada (It./Androni Giocattoli) 115, 3. Caruso 84, ...21. Hirt 18.

Mladí jezdci: 1. López, 2. Sivakov, 3. Carthy (Brit./EF Education First).

Týmy: 1. Movistar, 2. Astana, 3. Bahrajn-Merida.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články