Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Bude Alaphilippova nadvláda pokračovat i po Planině krásných dívek? Věřím tomu, říká Voeckler

Julian Alaphilippe odjel působivým způsobem patnáct kilometrů před cílem třetí etapy a drží vedení na Tour de France. Je tu však jedna zásadní otázka: jak dlouho jej dokáže udržet? Sám Alaphilippe své šance zlehčuje, například Thomas Voeckler, který se v roce 2011 držel ve žlutém dlouhých deset dnů, však svému krajanovi věří.

Julian Alaphilippe
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/Fotoreporter Sirotti Ste

Když se reportér magazínu Pro Cycling ptal před několika měsíci irského vrchaře Dana Martina na to, jak psychicky zvládá život profesionálního cyklisty, Martin mu odvětil, že coby čerstvý otec musí dělat kompromisy. Vzápětí dodal, že někteří jeho soupeři takové zábrany nemají a konkrétně jmenoval Alaphilippa.

"Buď závodí, nebo tráví čas na vysokohorských soustředěních. Nemyslím si ale, že je to pro něj zdravé. Do pěti let bude vyřízený," mínil jezdec týmu UAE-Team Emirates. Jde o vcelku přísné tvrzení, které ale reflektuje náročnost silniční cyklistiky. Když chcete patřit mezi nejlepší, musíte tomu obětovat hodně. Alaphilippe to dělá. A mezi nejlepší patří.

Ukázal to závěr třetí etapy, kdy fantastickým způsobem odjel soupeřům na posledním prudkém stoupání a po dalších patnáct kilometrů udržel své vedení. Ostatní ho stíhali marně. "Bylo to od něj skutečně působivé," říkal po etapě Egan Bernal. "Snažil jsem se ho následovat a zkusit to na časové bonusy, ale bylo to nemožné," dodal kolumbijský favorit Tour.

O Alaphilippových schopnostech je tak jasno. Nyní je tu ale další otázka, a sice: jak dlouho dokáže své vedení, které činí dvacet vteřin (pětadvacet na prvního závodníka na celkové pořadí), udržet? Sám Alaphilippe se podceňuje. "Bude to pro mě příliš těžké," říká a myslí tím šestou etapu Tour. Ta vrcholí stoupáním na La Planche des Belles Filles.

Bude to první letošní horský den, vždyť cyklisté po cestě zdolají ještě slavný Ballon d'Alsace a také dlouhý Markstein. V samotném závěru čeká tzv. Planina krásných dívek, která se zvedá po sedm kilometrů tempem 8,7 procenta. Pořadatelé navíc úplný závěr zdramatizovali přidáním posledního kilometru se sklonem 10,4 procenta.

Pro kované vrchaře něco, co se blíží ideálu. Pro Alaphilippa, který disponuje výbušností v kratších prudkých stoupáních a libuje si na závodech jako Valonský šíp, ale menší neznámá. Vydrží se silami i v tak dlouhém kopci? Mnozí jsou toho názoru, že žlutý dres bude mít po čtvrtku jiného držitele. Jedna z velkých postav Tour ale nesouhlasí.

"Julian zatím neví, jak velkou sílu a motivaci vám žlutý dres dává," říká pro web CyclingNews Thomas Voeckler, který vedl závod v letech 2004 a 2011. V druhém případě dokonce po deset dnů. Jeho fantastická jízda skončila až na Alpe d'Huez, dvě etapy před Paříží. A to přitom Voeckler byl ještě daleko horším vrchařem než Alaphilippe.

Thomas Voeckler
zdroj: ČTK/Panoramic autor: Ronan Houssin

"Vsadil bych si, že ve žlutém vydrží ještě devět nebo deset dnů, až do časovky. Jdu proti většinovém názoru a věřím mu. Planina není zase tak dlouhá. Kdyby šlo o Iseran nebo Val Thorens, řekl bych, že to nedokáže, ale taková stoupání ve čtvrtek nebudou," dodal nový trenér francouzské reprezentace, kterou převezme příští rok po Cyrillu Guimardovi.

Stejně jako Voeckler před osmi lety odolával Cadelu Evansovi a bratrům Schleckům, pokusí se nyní jeho krajan odrazit nápor Stevena Kruijswijka, Egana Bernala a dalších. "V Épernay ve třetí etapě byl jasně nejsilnější z celého pelotonu," dodává Voeckler, který vedl celou Tour v dresu Europcaru (nynější Total Direct Energie).

Jestli dá sedmadvacetiletému francouzskému mušketýrovi žlutý dres skutečně křídla a obstojí v místě, odkud se podle legendy mladé dívky raději vrhly do jezera, než aby čekaly na švédské nájezdníky, uvidíme v šesté etapě Tour de France. Názory veřejnosti jsou jedna věc. Alaphilippe odpoví až přímo na silnici a budou to jeho nohy, které budou mluvit.

Zdroj
ČT sport, cyclingnews.com, Pro Cycling

Hlavní zprávy

Nejčtenější články