Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Britky dvakrát zlepšily světový rekord, Machačová stříbro neobhájila

Melbourne - Britské cyklistky Danielle Kingová, Laura Trottová a Joanna Rowsellová vyhrály na dráhovém mistrovství světa v Melbourne stíhací závod družstev ve světovém rekordu. Tříkilometrovou trať zvládly za 3:15,720 minuty a překonaly o více než sekundu pár hodin starý rekordní výkon, který zajely v kvalifikaci. Své finálové soupeřky Australanky porazily o 1,223 sekundy. Jarmila Machačová neobhájila stříbrnou medaili v bodovacím závodu a skončila sedmá. Titul v této neolympijské disciplíně získala Ruska Anastasia Čulkovová.

Britské dráhařky
zdroj: ČTK/AP

"Ten čas je prostě fenomenální. Nevěděly jsme přesně, na co máme. Věděly jsme, že se nám jízda povedla, ale chtěly jsme co nejvíc," radovala se Kingová. V kvalifikaci dnes nejprve vytvořily světový rekord Australanky Annette Edmondsonová, Melissa Hoskinsová a Josephine Tomicová, ale Britky jejich výkon 3:17,053 vzápětí překonaly. Ve finále byly ještě rychlejší.

Do šampionátu patřilo historické maximum britským cyklistkám, které v únoru na olympijském oválu v Londýně dosáhly času 3:18,148. "Pořád se to vyvíjí. Myslím, že ještě nejsme na úplné hranici. Příště můžeme být zase rychlejší. Uvidíme na olympiádě," řekla Rowsellová.

Světový rekord zajela ve druhý den mistrovství také Australanka Anna Mearesová v kvalifikaci sprintu. Letmých 200 metrů prolétla obhájkyně titulu za 10,782 sekundy, čímž překonala o 11 tisícin dva roky starý čas Litevky Simony Krupeckaiteové z Moskvy. Už první den šampionátu v Hisense Areně přinesl tři světové rekordy.

Machačová skončila sedmá

Machačová, která se loni v Apeldoornu stala druhou českou medailistkou z MS dráhařů v novodobé historii, si počínala v závodu na 100 kol velmi aktivně a několikrát se snažila ujet hlavnímu poli o kolo. To se jí však nepovedlo, jejím nejúspěšnějším počinem bylo vítězství ve čtvrtém z deseti bodovaných sprintů. Pak zabodovala ještě ve třech, ale 10 bodů na lepší umístění nestačilo.

Závod na 25 kilometrů rozhodl úspěšný únik čtveřice závodnic o jedno kolo. V něm byly s pozdější vítězkou Čulkovovou ještě zbylé medailistky Kanaďanka Jasmin Glaesserová a třetí Irka Caroline Ryanová a také Wong Wan Yiu z Hongkongu, která skončila pátá.

Neolympijský závod na kilometr s pevným startem vyhrál už počtvrté v kariéře Němec Stefan Nimke. Český reprezentant Filip Ditzel skončil sedmnáctý.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články