Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Bouwman na Giru slaví životní úspěch. Trikot lídra udržel López

Sedmou etapu Gira d'Italia vyhrál ve spurtu čtyřčlenné skupiny uprchlíků nizozemský cyklista Koen Bouwman a připsal si druhý a největší triumf kariéry. Růžový trikot lídra udržel Španěl Juan Pedro López, jenž stejně jako jediný český účastník závodu Jan Hirt dojel po 196 kilometrech v hlavní skupině s tříminutovým odstupem.

Nizozemský cyklista Bouwman slaví etapový triumf na Giru
zdroj: ČTK/AP/Massimo Paolone
Je nám líto, video expirovalo.
Cyklista Bouwman slaví na Giru životní úspěch

Po dvou spurterských etapách dnes na cyklisty mezi městy Diamante a Potenza čekala trasa se čtyřmi kategorizovanými stoupáními. O vítězství bojovala čtyřčlenná skupina uprchlíků s Italem Davidem Formolem a třemi Nizozemci, z toho dvěma členy stáje Jumbo-Visma.

Vítěz Gira z roku 2017 Tom Dumoulin, jenž nabral v úterý během stoupání na Etnu velkou ztrátu, rozjel závěrečné stovky metrů pro krajana a týmového kolegu Bouwmana. Ten potvrdil pozici nejrychlejšího muže ze skupiny a po pěti letech od triumfu v etapě na Critérium Dauphiné se radoval z druhé profesionální výhry.

"Stejně jako tehdy na Dauphiné tomu nemůžu uvěřit. Byl to těžký den. Na konci jsme byli dva (z jednoho týmu) a Tom na posledních dvou kilometrech odvedl super práci," chválil Bouwman svého parťáka Dumoulina. Oba byli součástí původně sedmičlenné skupiny uprchlíků. "V jednom stoupání jsem měl docela problémy, ale ve spurtu jsem se cítil silný. Když jsem se ohlédl 150 metrů před cílem, viděl jsem, že mám velký náskok, což byl perfektní pocit," dodal.

Po dlouhém spurtu mírně do kopce osmadvacetiletý Bouwman za sebou nechal o dvě sekundy třetího z Nizozemců Baukeho Mollemu a Formola. Vyčerpaný Dumoulin ztratil na posledních desítkách metrů 19 sekund.

López si udržel v čele průběžného pořadí náskok 38 sekund před Němcem Lennardem Kämnou. Hirt si po posunu Bowmana a Mollemy mírně pohoršil na 26. pozici.

V sobotu se jede 153 km dlouhá 8. etapa se startem a cílem v Neapoli, během níž na cyklisty čekají mimo jiné čtyři devatenáctikilometrové okruhy s několika stoupáními.

Cyklistický závod Giro d'Italia – 7. etapa (Diamante–Potenza, 196 km):

1. Bouwman (Niz./Jumbo-Visma) 5:12:30, 2. Mollema (Niz./Trek-Segafredo), 3. Formolo (It./SAE Team Emirates) oba -2, 4. Dumoulin (Niz./Jumbo-Visma) -19, 5. Villella (It./Cofidis) -2:25, 6. Kämna (Něm./Bora-hansgrohe), 7. Albanese (It./EOLO-Kometa), 8. Almeida (Portug./SAE Team Emirates), 9. Valverde (Šp./Movistar), 10. Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers), ...42. Hirt (ČR/Intermarché-Wanty-Gobert) všichni -2:59.

Průběžné pořadí: 1. López (Šp./Trek-Segafredo) 28:39:05, 2. Kämna -38, 3. Taaramäe (Est./Intermarché-Wanty-Gobert) -58, 4. S. Yates (Brit./BikeExchange-Jayco) -1:42, 5. Vansevenant (Belg./QuickStep-Alpha Vinyl) -1:47, 6. Kelderman (Niz./Bora-hansgrohe) -1:55, 7. Almeida -1:58, 8. Bilbao (Šp./Bahrajn Victorious) -2:00, 9. Porte (Austr./Ineos Grenadiers) -2:04, 10. Bardet (Fr./DSM) -2:06, ...26. Hirt -3:16.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články