Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Bouřky, vítr a finiš v moři. Po náročné etapě jde do žlutého Cancellara

Utrecht - Deštivou a větrnou druhou etapu závodu vyhrál ve sprintu André Greipel. Do žlutého dresu se obléká Fabian Cancellara poté, co dosavadní lídr Rohan Dennis dojel až ve druhé skupině. Spolu s ním se ztrátou minuty a půl přijeli i Vincenzo Nibali s Nairem Quintanou, kteří tak výrazně ztratili v celkovém pořadí.

V úniku dne se společně se Stefem Clementem a dvěma francouzskými jezdci ocitl i Jan Bárta, který si po nevydařené časovce chtěl napravit chuť. Zopakoval tak svůj pokus z loňského roku, kdy také byl brzy v závodu v úniku. Jejich společný pokus skončil ale ještě před Rotterdamem, Bárta si alespoň připsal kromě času na čele i vítězství na sprinterské prémii.

Pak začalo úřadovat deštivé a větrné počasí - na pobřeží se hrnuly bouřky a zastihly závodníky zhruba 60 kilometrů před cílem. Na trati se začaly tvořit mezery a přišly i pády, které stihly například Wilco Keldermana či Adama Hansena. Problémy měl Nairo Quintana, který prošvihl překvapivý atak stáje Etixx-QuickStep a ocitl se na rovinatých pasážích až ve druhé skupině. K ruce měl několik pomocníků z Movistaru, ale ztráta rychle rostla až nad minutu.

Podobné potíže měl záhy, když z čela odpadla kvůli bočnímu větru další skupina, i Vincenzo Nibali, Joaquim Rodríguez či Thibaut Pinot. Spolu s nimi tam byl i včerejší vítěz Rohan Dennis, na kterého nečekali jeho týmoví kolegové. Nibali se snažil iniciovat větší "záchrannou" akci, ale neměl k sobě téměř nikoho, navíc ho několik kilometrů nato potkal defekt, který opravdu nepřišel vhod. Italský šampion se musel složitě probíjet doprovodnými vozy.

Na čele mezitím vše vyhovovalo závodníkům Etixxu a dvěma favoritům, Albertu Contadorovi a Chrisi Froomovi. Španěl také hlasitě křičel do vysílačky vamos - konkurenti výrazně ztráceli a bylo třeba z toho vytěžit co nejvíce. Odstup se stabilně držel okolo jedné minuty s výkyvy na obě strany, avšak na posledních deseti kilometrech ještě o půl minuty narostl. Nibali i Quintana tak zaznamenali výraznou ztrátu.

André Greipel v cíli
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Yorick Jansens

Rozhodovalo se nakonec až v samotném finiši. Výtečně si ho rozjel Mark Cavendish, ale nastoupil zpoza Marka Renshawa příliš brzy. Přes něj se tak na čáře dostal německý spurtér André Greipel a vyhrál svou sedmou etapu na Tour. V souboji o pódiové pozice navíc byli rychlejší i Peter Sagan a Fabian Cancellara. Švýcarský závodník se také díky bonifikačním sekundám za třetí místo dostal do celkového vedení.

Z českých jezdců se v první skupině udrželi Zdeněk Štybar (22.) a Roman Kreuizger (18.), naopak Leopold König i Jan Bárta dorazili až ve druhé vlně závodníků. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články