Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Bláznivý závěr ME. Hrdinný uprchlík Laporte odrazil útok kolegů z Jumba

Francouz Christophe Laporte vypálil rybník všem dalším favoritům a vyhrál mistrovství Evropy. Po úniku zvítězil na šampionátu v nizozemské provincii Drenthe před kolegy z týmu Jumbo-Visma Belgičanem Woutem van Aertem a Nizozemcem Olavem Kooijem.

Je nám líto, video expirovalo.
Evropským šampionem se stal Laporte

Ze dvou českých šampionů na startu si vedl lépe ten loňský Matěj Zahálka, který dojel s více než šestiminutovou ztrátou. Letošní mistr republiky Mathias Vacek skončil po téměř 200 kilometrech o deset sekund za ním.

Laporte ujel soupeřům 12 kilometrů před cílem, ale v závěrečném téměř půlkilometrovém stoupání na umělý pahorek Col du VAM ho dostihli Van Aert, Kooij a Belgičan Arnaud de Lie. Třicetiletý Francouz však vydoloval zbytky sil a jejich útok v posledních metrech odrazil.

"Tohle je k neuvěření. Ten závěr byl bláznivý. Cítil jsem se dobře a řekl si: 'Ok, vyhrát spurt s těmahle klukama nebude snadné'. Zkusil jsem to a vyšlo to," radoval se Laporte, který se stal prvním francouzským mistrem Evropy. V předchozích sedmi ročnících titul těsně unikl Julianu Alaphillippeovi a dvakrát Arnaudu Démarovi, kteří získali stříbrné medaile.

"Rozhodlo spíš srdce. Takovýhle závod se dá těžko předvídat a moc jsem o tom nepřemýšlel. Jen jsem bojoval. Získat ten dres takovýmhle způsobem je šílené," řekl Laporte.

Tým Jumbo-Visma zopakoval trojnásobný úspěch z nedávné Vuelty, kde jeho jezdci obsadili první tři místa celkového pořadí.

"Kluci z Jumba jsou prostě někde jinde. Je úžasné, co lidské tělo dokáže," konstatoval německý reprezentant John Degenkolb, který byl dnes osmý.

Výsledky mistrovství Evropy v silniční cyklistice

Muži elite (199,8 km): 1. Laporte (Fr.) 4:15:50, 2. Van Aert (Belg.), 3. Kooij (Niz.), 4. De Lie (Belg.) všichni stejný čas, 5. Teunissen (Niz.), 6. Tiller (Nor.) oba -8, ...49. M. Zahálka -6:16, 61. M. Vacek (oba ČR) -6:26.

Juniorky (69 km): 1. Moorsová (Belg.) 1:59:54, 2. Venturelliová (It.) -2, 3. Tabuová (Fr.) -7, ...14. Douděrová -12, 22. Kaňkovská -18, 36. Marková -24, 37. Kovaříková -31, 58. Müllerová (všechny ČR) -1:28.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články