Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Bína se po zdravotních potížích vrací k závodění

Praha - Cyklokrosař Martin Bína se po dvou letech zdravotních problémů vrací do pelotonu s vidinou úspěchu na mistrovství světa v roce 2015 v Táboře. Juniorský mistr světa z roku 2001 zvažoval konec kariéry, místo toho ale nakonec všechnu energii nasměroval k tomu, aby se mu návrat povedl.

Martin Bína
zdroj: ČT4

Bína, který v pondělí oslavil 29. narozeniny, má za sebou těžké období. Po úspěšném vystoupení na MS v Táboře před dvěma lety, kde skončil čtvrtý, mu oteklo levé koleno. Příčinou byl prasklý meniskus. Problém sice vyřešila artroskopická operace, ale při té příležitosti mu lékaři udělali magnetickou rezonanci i pravého kolena, a protože ani to nebylo v pořádku, tři měsíce poté absolvoval to samé s druhou nohou. Když však loni začal s přípravou, praskl mu přední zkřížený vaz v levém kolenu.

Našel však v sobě vnitřní sílu a i díky lidem okolo něho se vše zlomilo. "Jsem v pohodě a kolena drží. Mám do toho chuť a těším se na podzim," hlásil Bína. Během dlouhodobé absence sledoval všechny možné cyklokrosové závody přes internet. "V tom dění jsem pořád byl a měl jsem se nač těšit, ale přitom mě to hrozně štvalo," přiznal Bína.

Martin Bína: "Bude to akorát rok, kdy jsem nastupoval na poslední operaci. Chtěl jsem to pověsit na hřebík, skončit. Když je to jednou, člověk to přežije, když podruhé, tak ještě dejme tomu, ale potřetí? To už jsem si říkal, jestli to má vůbec smysl."

Ještě před dvěma měsíci cítil při tréninku v kopcích náznak bolesti. "Teď v posledním týdnu jsem ale měl tři závody, do toho tréninky a ta bolest už natolik odezněla, že o tom vůbec nevím. Kolena zatím drží na jedničku," přiblížil svůj aktuální zdravotní stav, který se výrazně liší od doby rekonvalescence po operačních zákrocích.

"To jsem nemohl dělat nic. Když se to hojí, nemůžete ani do posilovny. Takže jsem akorát ležel, rehabilitoval a nabíral na váze. Až postupem času, když bolesti ustávaly, se dalo dělat víc a víc," připomněl Bína.

Zátěž snáší dobře, za sebou má šest závodů na silnici, zhubl o 13 kilogramů. Nyní tak má o dvě kila méně než na MS 2010. "Když má člověk nějaký cíl a ví, že je to jeho poslední šance, chce do toho dát všechno a jde do toho naplno, tak má o motivaci postaráno," řekl s úsměvem Bína.

Na angažmá se dohodl s týmem Tábora. Zatím jen na rok, ale obě strany počítají, že kontrakt bude trvat do MS v roce 2015, které se pojede právě v jihočeském městě. A Bína si tam věří na první pětku. "Pokud vše půjde, jak je to rozběhlé... Velkou výzvou je ale už mistrovství světa v příštím roce, které se poprvé pojede v Americe," připomněl Bína.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články