Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Bilbao porazil v hrdinném baskickém souboji Landu, Carapaz se suverénně drží v čele Gira

Pello Bilbao vyhrál v horském dojezdu předposlední etapu Gira d'Italia těsně před Mikelem Landou. Richard Carapaz si bezpečně uhlídal růžový trikot. Sebejistým výkonem nedal šanci svému nejbližšímu pronásledovateli Vicenzu Nibalimu. Ekvádorec má před poslední etapou, kterou bude časovka, na italského favorita náskok bezmála dvou minut.

Start předposlední etapy Gira d'Italia
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Smolařem dne byl velmi aktivní Miguel Ángel López, kterému ovšem v závěrečném stoupání spadl pod kola neukázněný fanoušek, a ztratil tak šanci na boj v popředí. 

Šestý muž průběžného pořadí neudržel nervy na uzdě a uštědřil sedícímu muži několik pohlavků, při nichž mu shodil kšiltovku z hlavy. "Omlouvám se za to, k čemu došlo. Byl jsem plný adrenalinu. Ale musí tady být větší respekt k cyklistům," zlobil se López po skončení etapy, kterou dokončil až osmnáctý s téměř dvouminutovou ztrátou.

Incidentu přihlížel i Lópezův týmový kolega Hirt, jenž nakonec dojel s pětiminutovým odstupem na 22. místě. V průběžném pořadí si český cyklista polepšil na 25. pozici.

Důležité se ale dělo na úplném čele. V pohodě jedoucí Carapaz rozjel finiš pro svého týmového kolegu Landu. Ze závěsu se však v pravý moment vyřítil Bilbao a mohl slavit druhý triumf v Itálii.

Je nám líto, video expirovalo.
Carapaz je blízko triumfu na Giru

Téměř jisté vítězství

Carapaz má už téměř jisté celkové vítězství, i když závěrečná etapa nebude pouze slavnostní jako například na Tour de France. Od sedmnáctikilometrové jízdy proti chronometru se však nedá očekávat, že by Ekvádorec pohodlný náskok 1:54 minuty ztratil.

"Snažili jsme se o to, aby Mikel Landa vyhrál etapu a abych udržel růžový trikot. Chyběl nám kousek," komentoval Carapaz druhé místo svého týmového kolegy. "Nicméně jsem šťastný, jak to dopadlo. Myslím, že 1:54 na Nibaliho by mělo stačit, i když se v závěrečné časovce může stát všechno," dodal šestadvacetiletý vrchař, jenž se může stát prvním ekvádorským vítězem závodu Grand Tour.

Rogliče tlačil fanoušek, Slovinec byl penalizován

Carapaze by neměl ohrozit ani skvělý časovkář Primož Roglič, jenž už na letošním Giru dvě časovky vyhrál. Slovinský spolufavorit dnes na své soupeře v kopcích ztratil, i když mu v jednom momentě kontroverzně pomohl fanoušek tlačící ho relativně dlouho do sedla.

Za nepovolenou pomoc dostal Roglič penalizaci 10 sekund a navíc se před něj v průběžném pořadí posunul Landa, jenž na Carapaze ztrácí 2:53 minuty. Roglič tak potřebuje k návratu na třetí místo celkového pořadí sjet na Landu 23 sekund.

Výsledky závodu Giro d'Italia

1. Bilbao (Šp./Astana) 5:46:02, 2. Landa (Šp./Movistar stejný čas, 3. Ciccone (It./Trek-Segafredo) -2, 4. Carapaz (Ekv./Movistar), 5. Nibali (It./Bahrajn-Merida) oba -4, 6. Kangert (Est./EF Education First), 7. Nieve (Šp./Mitchelton-Scott) oba -15, 8. Madouas (Fr./Groupama-FDJ) -25, 9. Majka (Pol./Bora-hansgrohe), 10. Pozzovivo (It./Bahrajn-Merida) oba -44, ...22. Hirt (ČR/Astana) -5:16, 126. Černý (ČR/CCC) -40:46.

Průběžné pořadí: 1. Carapaz 89:38:28, 2. Nibali -1:54, 3. Landa -2:53, 4. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) -3:16, 5. Mollema (Niz./Trek-Segafredo) -5:51, 6. López (Kol./Astana) -7:18, 7. Majka -7:28, 8. S. Yates (Brit./Mitchelton-Scott) -8:01, 9. Sivakov (Rus./Ineos) -9:11, 10. Zakarin (Rus./Kaťuša-Alpecin) -12:50, ...25. Hirt -1:04:18, 115. Černý -4:32:49.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články