Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Bikery čeká světový šampionát na domácí půdě, nejprve se pojedou sprinty

Nové Město na Moravě - S rekordním počtem 35 závodníků půjde do bojů o medaile na domácím mistrovství světa horských kol česká reprezentace. Šampionát, který se poprvé v historii pojede na českém území, zahájí již ve středu závody ve sprintu. Přímý přenos z tohoto klání sledujte od 17:40 na ČT sport i na našem webu.

Olympijskou disciplínu cross country otevřou ve čtvrtek štafety. Závod elitní kategorie žen je na programu v sobotu odpoledne, muži pojedou v neděli.
 
V olympijské sezoně půjde pro bikery o první ze dvou hlavních vrcholů sezony. V případě českých závodníků vše navíc umocňuje skutečnost, že pojedou před svými diváky. Nové Město na Moravě se uspořádáním šampionátu dočká odměny za předchozích pět závodů Světového poháru, jež byly od roku 2011 pokaždé vyhlášeny tím nejlepším v celé sérii.
 
"Nové Město na Moravě je opravdu reklama na horskou cyklistiku. Ty závody mají strašně vysokou úroveň a všichni se od nás už roky učí. Mistrovství světa je významem skoro stejné jako olympiáda. Navíc doma, s domácími fanoušky, těch v Riu určitě tolik nebude. Má to trošku jiný rozměr, ale pro nás cyklisty je to skoro stejný vrchol a někdo si toho může možná vážit i více než olympijských her," uvedl Jaroslav Kulhavý, jehož v Riu de Janeiro čeká v srpnu obhajoba olympijského zlata z Londýna.

Právě Kulhavý, který se letos musel vypořádat se zlomenou rukou, dokázal na světovém šampionátu triumfovat v roce 2011 v Champéry. Je dosud jediným, komu se to v cross country mezi elitou podařilo. Historicky druhé zlato přidal do medailové sbírky o rok později v Saalfeldenu a Leogangu Ondřej Cink mezi muži do 23 let. Oba budou patřit i letos k největším medailovým nadějím českého týmu.
 
V něm došlo před šampionátem k jedné vynucené změně. Zánět středního ucha nepustí na start ostřílenou Pavlu Havlíkovou. Otazník je u Jana Nesvadby. "Má nějaký zdravotní problém, kvůli němuž nepojede středeční sprinty. Ještě se to nějak řeší, asi tak ve čtvrtek budeme vědět, jestli pojede cross country," vysvětlil reprezentační trenér Viktor Zapletal.

Program mistrovství světa:

Středa 29. června

16:30 - Cross-country Eliminator (kvalifikace)
18:00 - Cross-country Eliminator (finále)

Čtvrtek 30. června

18:00 - Cross-country týmové štafety

Pátek 1. července

15:00 - Cross-country Olympic (juniorky)
17:00 - Cross-country Olympic (junioři)

Sobota 2. července

11:00 - Cross-country Olympic (muži U23)
15:00 - Cross-country Olympic (ženy Elite)

Neděle 3. července

11:00 - Cross-country Olympic (ženy U23)
15:00 - Cross-country Olympic (muži Elite)

Za jakoukoliv medaili bude reprezentační kouč rád

Ačkoliv neskrývá medailové ambice, drží se spíše při zemi. "V každé kategorii bychom mohli jet na dobré umístění, kde by mohl být náš závodník v elitní desítce. Samozřejmě jsou tam i lidi, kteří mají medailové ambice. Není to tak, že bych očekával příval medailí jen proto, že jsme doma; za jakoukoliv medaili budu moc rád," prohlásil Zapletal.

Tu první vyhlíží ve čtvrteční štafetě, kterou pojedou Richard Holec, Kulhavý, Kateřina Nash a Matěj Průdek. "Je to jedna z nejsilnějších štafet za poslední dobu, co dělám trenéra. Ve všech kategoriích máme závodníky, kteří jsou vysoko. Bylo by samozřejmě skvělé, kdyby nám to hned ve čtvrtek cinklo, ale štafety jsou hodně zajímavé i tím, že nikdo do poslední chvíle neví, jak bude vypadat složení ostatních týmů. Pro diváky to bude určitě hodně atraktivní úvod cross country závodů," domnívá se Zapletal.

Mezi diváky panuje o šampionát velký zájem a z předprodeje zmizelo už přes 20 tisíc vstupenek.

Nominace české výpravy na MS v cross country:

Muži - elite: Ondřej Cink, Jaroslav Kulhavý, Jan Nesvadba, Jiří Novák, Tomáš Paprstka, Jan Škarnitzl, Matouš Ulman.
 
Muži do 23 let: Lukáš Kobes, Matěj Průdek, Jan Rajchart, Štěpán Schubert, Martin Stošek, Jan Vastl.
 
Junioři: David Bártek, Richard Holec, Josef Jelínek, Jaromír Skála, Adam Šimůnek, David Zadák, Michael Zeťák.

Ženy - elite: Kateřina Nash, Tereza Němcová, Karla Štěpánová, Jitka Škarnitzlová.

Ženy do 23 let: Jana Czeczinkarová, Barbora Průdková.

Juniorky: Lucie Krupová, Denisa Lukešová, Adéla Šafářová, Tereza Tvarůžková.
 
Štafeta: Richard Holec, Jaroslav Kulhavý, Kateřina Nash, Matěj Průdek.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články