Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Bikerka Nash měla pozitivní test kvůli léku pro psa, distanc za doping nedostala

Bývalá úspěšná bikerka a cyklokrosařka Kateřina Nash se vyhnula čtyřletému trestu za doping. Americká antidopingová agentura (USADA) po vyšetřování oznámila, že se jí zakázaná látka dostala do těla z léku pro psa.

Kateřina Nash
zdroj: ČTK autor: Červený Michal

Pětačtyřicetiletá Nash, která žije v Kalifornii a po loňské sezoně víceméně ukončila profesionální kariéru, měla při říjnové mimosoutěžní kontrole pozitivní test na capromorelin.

Bronzová medailistka z mistrovství světa v cyklokrosu i evropského šampionátu na horských kolech v obhajobě uvedla, že látka se jí dostala do těla z léku pro psa. Její verzi potvrdilo i vyšetřování USADA.

O možnosti kontaminace navíc neinformoval ani výrobce léku na balení. "Perorální podání bylo obtížné a do mého organismu se (capromorelin) dostal pouhým kontaktem s kůží," vysvětlila Nash.

"Šetření USADA potvrdilo, že všichni, kdo s lékem manipulovali podobně jako já, byli také pozitivně testováni. Na základě poskytnutých důkazů určili, že jsem neměla žádnou přiměřenou vinu ani varování před možným přenosem kůží," dodala.

Případ české cyklistky by měl nyní přispět ke změně antidopingových pravidel. Šéf USADA Travis Tygart chce prosadit, aby sportovci, kteří neponesou žádnou vinu, nemuseli pozitivní nález veřejně oznamovat.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články