Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Bikerka Čábelická zkompletovala mistrovský hattrick, titul obhájil i Cink

Roli favoritů splnili a přidali další trofej za vítězství v republikovém šampionátu v cross country horských kol. V Peci pod Sněžkou se nejprve radovala Jitka Čábelická, která dojela na prvním místě potřetí za sebou, v mužské kategorii vyhrál počtvrté v kariéře Ondřej Cink.

Jitka Čábelická
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Oba obhájci měli také před odložením olympijských her v Tokiu na příští rok nejblíže k tomu, aby reprezentovali Českou republiku pod pěti kruhy.

Cink potvrdil dobrou formu, kterou prokázal už minulý víkend v Městě Touškově triumfem v úvodním podniku čtyřdílného seriálu Českého poháru. Vedle loňského zlata slavil v minulosti titul také v Bedřichově (2013) a Kutné Hoře (2015).

"Myslím, že jsem přijel dobře připravený. Po startu jsem sice do terénu najížděl druhý, ale jakmile se přejelo na asfaltovou pasáž, na nic jsem nečekal a tvrdě atakoval. Odjel jsem prakticky ihned a náskok jen navyšoval," hodnotil Cink pro server sport.cz.

Přestože dominoval, odmítl, že šlo o snadný závod. "Šest z osmi okruhů jsem jel určitě na maximální výkon. V závěru jsem si už pozici pohlídal. Nechtěl jsem riskovat, že udělám defekt nebo spadnu," dodal Cink.

Je nám líto, video expirovalo.
Tituly mají Cink a Čábelická

Stejně jako loni v Hlinsku ho na stupních vítězů doplnili Škarnitzl se Stoškem, jen v obráceném pořadí. Škarnitzl, který si o místo polepšil, zaostal za Cinkem o 44 sekund, bronzový Stošek ztratil ještě o takřka minutu více. 

Dvojnásobný olympijský medailista a vítěz z Her v Londýně 2012 Jaroslav Kulhavý v Peci nestartoval. V pátek měl totiž během tréninku nepříjemný pád a podstoupil i kontrolní rentgenové vyšetření v nemocnici. "Do něčeho jsem tam nalít, ani nevím, jak se to seběhlo. Byl jsem na rentgenu a sonu, ale naštěstí to není nic vážného, jen mám pohmožděniny," přiblížil Kulhavý pro server mtbs.cz. "V noci jsem pak spal dvě hodiny a blbě se mi dýchalo, nemohl bych podat stoprocentní výkon. Snad se dám do kupy na mistrák republiky v maratonu," řekl Kulhavý.

Čábelická excelovala

Třicetiletá bikerka zkompletovala vítězný hattrick na místě, kde ho v roce 2018 shodou okolností načala.

"Vypadalo to jednoduše, ale snadné to nebylo. Moje taktika byla jít do vedení hned od začátku. Trať v Peci mi hodně sedí. Je to vyloženě na výkonnost a rovněž hodně na techniku, člověk se musí koncentrovat celou dobu. Vyhovuje mi odjet po startu a jet si svoje tempo. Jsem ráda, že to vyšlo a mám mistrovský trikot na další rok," řekla Čábelická.

Závod měla od začátku pod kontrolou a vedle titulu skvěle navázala na úvodní vystoupení ve čtyřdílném seriálu Českého poháru. Minulý víkend v Městě Touškově byla rychlejší pouze slavná Anne Terpstraová z Nizozemska.

Čábelická zvítězila s přehledem a druhou Terezu Tvarůžkovou za sebou nechala o 49 sekund. Třetí Karla Štěpánová ztratila ještě minutu a deset vteřin navíc. Loni stříbrná Jana Czeczinkarová se musela s více než tříminutovým mankem spokojit se čtvrtým místem.

V neděli uzavřou program republikového šampionátu závody do vrchu.

MČR a závod Českého poháru v cross country na horských kolech v Peci pod Sněžkou - cross country:

Muži: 1. Cink (Kross Racing) 1:28:52, 2. Škarnitzl (Cyklostar Trek Mercedes-Benz) -44, 3. Stošek (Future Cycling-Northwave) -1:42, 4. Vastl (Pushbikers XC) -2:05, 5. Rauchfuss (Ethic Sport cycling) -3:22.

Ženy: 1. Čábelická (Gapp System-Kolofix MTB Racing) 1:20:04, 2. Tvarůžková (Expres CZ-Tufo Kolín) -48, 3. Štěpánová (Pushbikers XC) -1:58, 4. Czeczinkarová (Liv Mistral Cycling) -3:05, 5. Sásková (Rouvy Specialized) -3:31.

Junioři: 1. Sáska (Rouvy Specialized) 1:02:39.

Juniorky: 1. Novotná (Adastra) 56:54.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články