Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Biker Cink je mistrem světa do 23 let

Saalfelden (Rakousko) – Český biker Ondřej Cink se stal v rakouském Saalfeldenu mistrem světa v cross country mužů do 23 let. Navázal tak na triumf z evropského šampionátu v Moskvě před třemi měsíci. Druhého Nizozemce Michiela van der Heijdena porazil o 14 sekund, o dalších 34 sekund později si dojel pro bronz Ital Daniele Braidot.

"V cíli jsem i brečel. Měl jsem toho dost, ale ta radost byla obrovská - byl to fakt krásný okamžik a já jsem si to skvěle užil," řekl Cink po závodě novinářům.

Jednadvacetiletý rodák z Rokycan se v čele téměř třicetikilometrového závodu, který se jel po zaváděcím okruhu celkem na šest kol, pohyboval okamžitě po jeho startu. Hlavními soupeři mu byl Braidot se svým dvojčetem Lukou, Rakušan Alexander Gehbauer, ale především Van de Heijden.

Gehbauera vyřadil ze hry o medaile defekt krátce před dojetím čtvrtého kola a skončil nakonec čtvrtý. "Musel tam zastavit v depu a měnit přední kolo," všiml si Cink. Sám ztrácel právě po dokončení čtvrtého okruhu na Van der Heijdena 19 sekund.

"Myslel jsem si, že závod je ztracený, protože ten atak byl obrovský. A já tam byl v tu chvíli asi čtvrtý v místě, kde se nedalo vůbec předjíždět. V pátém kole jsem ho ale dojížděl a bylo vidět, že se k němu přibližuji a že se na mě otáčí, takže jsem na to sázel a jel stále to své tempo," popsal Cink.

V pátém kole ale jeho náskok vymazal a nakonec měl i více sil v samotném závěru. "Vyvezl jsem se za ním na cílové rovince, pak hned v prvním kopci jsem za to vzal a on ani nezareagoval, tam se to rozhodlo," doplnil čtrnáctý jezdec pořadí olympijského závodu, kde se třiadvacítka samostatně nejela, a tak musel bojovat s největšími esy disciplíny cross country.

"Dnes to byl těžký závod, ale myslím, že olympijské hry pro mě byly těžším závodem. Bylo to tam strašně rychlé," vzpomínal Cink. 

Nizozemec se musel smířit se stříbrem. "Cítil jsem se silný a vypracoval jsem si i náskok, ale Cink mě dotáhl a ztrácet jsem začal já. Snažil jsem se mu pak co nejvíce přiblížit, ale už to nestačilo. Mou první reakcí bylo zklamání, protože to bylo tak blízko, ale druhé místo není špatné a jsem s ním spokojený," řekl Van der Heijden.

Ve stejné kategorii mezi ženami se nejlépe dařilo Švýcarce Jolandě Neffové. Nejlepší z Češek byla dvacátá Karla Štěpánová, na 22. příčce dokončila závod vítězka Českého poháru Jitka Škarnitzlová.

Nejlepší juniorkou se stala rovněž reprezentantka Švýcarska Andrea Waldisová. Na 23. místě dojela Barbora Machulková, 31. skončila Nikola Hlubinková.

Cross county:

Muži do 23 let: 1. Cink (ČR) 1:19:40, 2. Van der Heijden (Niz.) -14, 3. Braidot (It.) -48, ...27. Rauchfuss -6:55, 31. Nesvadba -7:31, Paprstka (všichni ČR) nedokončil.

Ženy do 23 let: 1. Neffová (Švýc.) 1:23:57, 2. Bělomojná (Ukr.) -18, 3. Gorycká (Pol.) -27, ...20. Štěpánová -11:05, 22. Škarnitzlová (obě ČR) -11:49.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články