Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Bernal opustil Tour de France, do 17. etapy nenastoupil

Egan Bernal letošní Tour de France nedokončí. Tým loňského vítěze Ineos Grenadiers oznámil, že kolumbijský cyklista do 17. etapy nenastoupí. Třiadvacetiletý Bernal měl problémy se zády a v nedělní patnácté etapě ztratil šance na obhajobu žlutého dresu. 

Egan Bernal
zdroj: ČTK/AP autor: Marco Bertorello

Bernal si na problémy se zády poprvé stěžoval na Critériu du Dauphiné, které nedokončil. V pořadí Tour de France se držel dlouhou dobu na pódiu, v patnácté etapě vrcholící na Grand Colombier ale odpadl a ztratil veškeré šance na obhajobu loňského vítězství.

Do 17. etapy, která vrcholí na nejvyšším bodě letošního závodu Col de la Loze, už nenastoupil. "Tohle samozřejmě není to, jak jsem chtěl letošní Tour zakončit. Ale je to správné rozhodnutí v mé situaci. Těším se, až se na Tour vrátím v příštím roce," uvedl Bernal.

"Egan je opravdový šampion, který miluje závodění, ale je to také mladý jezdec, který má před sebou spoustu Tour. V tuto chvíli je ale pro něj lepší přestat," doplnil ředitel týmu Ineos Grenadiers Dave Brailsford.

Podle vedení Ineosu si po zotavení Bernal najde ve zbytku sezony poznamenané koronavirem jiné cíle. V říjnu se pojedou odložené zbylé Grand Tours Giro d'Italia a Vuelta, na kterých dosud nestartoval. Na mistrovství světa v Imole koncem září se ještě nepředstaví.

Na Bernalem uvolněný trůn momentálně aspiruje především slovinská dvojice Roglič - Tadej Pogačar, který za někdejším skokanem na lyžích zaostává po 16 etapách o 40 sekund.

V 17. etapě absolvuje peloton nejtěžší stoupání v celém 107. ročníku - dvacetikilometrový výjezd na Col de la Loze. Cílem v Méribelu cyklisté projedou po 170 kilometrech ve výšce 2304 metrů nad mořem.

V předchozích letech Ineos (dříve Sky) na Tour dominoval a jeho jezdci ovládli sedm z posledních osmi ročníků. Tentokrát se britskému týmu nedaří. Jeho jezdci nevyhráli žádnou z etap a v průběžném pořadí je nejvýš Ekvádorec Richard Carapaz na 14. místě.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články