Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Berlínský velodrom otevírá své brány. Začíná šampionát dráhařů

Na skvostném berlínském velodromu začíná světový dráhařský šampionát. Česká výprava čítá sedm členů a pokusí se vylepšit dojem z loňského mistrovství v Pruszkówě, odkud Češi odjeli bez medaile. Ve hře jsou také olympijské kvóty do Tokia. Přímý přenos 1. soutěžního dne sledujte od 18:20 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Čeští dráhoví cyklisté
zdroj: Facebook.com/duklabrnosprint

Před rokem se o nejlepší český výsledek postaral Tomáš Bábek šestým místem na kilometru s pevným startem. Dvaatřicetiletý dráhař, jemuž se v roce 2017 podařilo vyjet na MS v Hongkongu stříbro na kilometru s pevným startem a bronz v keirinu, je v týmu i tentokrát. 

Bábek se představí v disciplínách, z nichž už má světové medaile. "V keirinu jiné ambice než finále nemáme. A Tomáš to chce. Rozhodně je to v jeho silách," uvedl trenér sprinterů Dukly Brno Svatopluk Buchta. "Na kilometru s pevným startem bychom chtěli být do šestky."

Bábek zkusil stan

Bábek si před startem šampionátu dopřál volno, ale přípravě věnoval maximum – spával i v hypoxickém stanu, který simuluje vysokohorské podmínky. "Dostal jsem se k tomu poměrně náhodou. Měli jsme soustředění ve vysoké nadmořské výšce, tak jsem si ten stan pořídil a teď ho v přípravě používám docela často," uvedl Bábek.

Je nám líto, video expirovalo.
Bábek zkusil v přípravě hypoxický stan

Sprint pojedou Pavel Kelemen a Martin Čechman. "Budeme tam mít dva jezdce a ve hře jsou body do olympijské kvalifikace. Potřebujeme, aby oba kluci postoupili mezi 24 nejlepších z kvalifikace, a ideál by byl, kdyby někdo z nich prošel ještě do dalšího kola," přál si Buchta.

Ve vytrvalostních disciplínách pojedou čtyři závodníci, a to včetně zkušené Jarmily Machačové. Čtyřiatřicetiletá cyklistka absolvuje bodovací závod, v němž se před sedmi lety stala světovou šampionkou. Loni obsadila Machačová deváté místo ve scratchi.

"Pojedeme nejméně čtyři disciplíny a především scratch je nevyzpytatelný. Velkou šanci prosadit se má Daniel Babor, stejně jako Jarmila Machačová v bodovačce. Myslím, že máme velkou šanci na dvě umístění do první desítky, ale myslíme na umístění i blíže k medailím," prohlásil trenér stíhačů Milan Kadlec.

Úvodní den šampionátu se jako jediná z českých zástupců postaví na start scratche Kateřina Kohoutková. "Někdo cílí na to, že dá rundu náskoku, někdo zase čeká na ten finální sprint, ale těžko říct, kam mě to během závodu vyplivne, uvidíme," nastínila česká reprezentantka.

Nominace českých dráhařů:

Sprinterské disciplíny: Tomáš Bábek (keirin, 1 km s pevným startem), Pavel Kelemen, Martin Čechman (oba sprint).

Vytrvalostní disciplíny: Daniel Babor (scratch), Nicolas Pietrula (bodovací závod), Jarmila Machačová (bodovací závod), Kateřina Kohoutková (scratch).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články