Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Bennett v cíli slavil, ale rozhodčí mu triumf vzali. Vítězem vyhlásili Ackermanna

Kdo je nejlepším sprinterem Vuelty? Chvíli po průjezdu cílem bylo zřejmé, že Sam Bennett, který se radoval podruhé v tomto ročníku. Avšak jury závodu jej posléze odsunula na poslední místo kvůli kontaktu se soupeřem. Vítězem je tak Pascal Ackermann. Průběžným lídrem závodu zůstává Richard Carapaz.

Sam Bennett
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Sam Bennett rozhodně všechen střelecký prach nenechal na Tour de France, kde dokázal vyhrát bodovací soutěž. Pozici pro finiš mu skvěle připravili Zdeněk Štybar, Michael Mörköv a další závodníci z Deceunincku-QuickStep. Jenže Bennett v nájezdu do finiše několikrát tělem vrazil do soupeře, což se rozhodčím nelíbilo. 

"Trochu foukalo proti a trochu to bylo do kopce, tak jsme se nechtěli ukvapit. V jednu chvíli jsem byl natlačený na bariéru, musel jsem se z toho dostat," popisoval v cíli irský cyklista, že se musel pořádně přetlačovat. Rozhodčí mu nakonec vítězství vzali a triumf tak slaví Pascal Ackermann. Bennett byl relegován na poslední příčku.

"Je mi Sama líto, ale musíme teď závodit férověji," řekl Ackermann. "Nebylo to od něj fér. Myslím, že po všech těch kolizích z minulých týdnů musíme brát ohled na ostatní," řekl šestadvacetiletý Němec.

Průběžné pořadí zůstává totožné. Za Richardem Carapazem, který cílí na druhé vítězství na Grand Tour v kariéře, jsou seřazeni obhájce prvenství Primož Roglič (+13), irský matador Dan Martin (+28) a britský dlouhán Hugh Carthy (+44). Pátý Enric Mas, který je největší domácí nadějí, už má na páté příčce odstup bezmála dvou minut.

Jak etapa probíhala?

Po intenzivním osmém dni, kdy horský finiš ovládl Primož Roglič a přiblížil se vedoucímu muži závodu Richardu Carapazovi, čekalo závod zklidnění. Vše spělo k druhému hromadnému finiši letošního ročníku: slabý, pouze dvoučlenný únik, stáhlo startovní pole s bezpečnou rezervou před cílem. Šlo se do sprinterského souboje.

Mezi jeho favority patřil především Sam Bennett, který už na Vueltě jednu etapu vyhrál. Ve finiši čtvrtého dne mu byli největšími soupeři Jasper Philipsen a Jakub Mareczko, ovšem obavy musel mít irský spurter především z německého siláka Pascala Ackermanna. Hvězda týmu Bora-hansgrohe chtěla podstatně vylepšit čtvrté místo z minula.

Ackermann byl v dobré pozici, to samé ale platilo i pro Bennetta. Toho na čelo vyvezl Michael Mörköv, a když irský spurter vyrazil, bylo zjevné, že má lepší nohy než Ackermann. V cíli je dělil rozdíl předního kola a Bennett mohl podruhé v této Vueltě na vítězné pódium. Jenže rozhodnutí jury závodu všechno změnilo.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články