"Jeho onemocnění tomu samozřejmě nepomáhá, pravděpodobně ho to zbrzdilo více, než jsme si ze začátku mysleli. Není to výmluva, ale určitě to nepomohlo," dodal Vila. Slovenští fanoušci, kteří si přejí zopakování loňského triumfu, tak musí k závodu přistupovat se zdravou skepsí. Tohle není ten Sagan, na něhož jsou zvyklí.

Zbývajícím šampionem je John Degenkolb, který na loňské Tour de France vyhrál etapu, která zčásti vedla po úsecích známých právě z Roubaix. Degenkolb se snaží vrátit zpátky do špičky, stále mu však něco schází. Vidět byl i na Flandrech, jenže tempu čelní skupiny nestačil a dojel až devětadvacátý. Navíc tým Trek-Segafredo nepatří k nejsilnějším.

A další týmy? Americká sestava EF Education First je v euforii po vítězných Flandrech. I když Alberto Bettiol Roubaix nepojede, v sestavě nechybí vedlejší hrdinové z příběhu Bettiolova triumfu, tedy Sep Vanmarcke a Sebastian Langeveld. Ty doplní Taylor Phinney, který o vítězství na Roubaix dlouhá léta sní a vloni tu skončil osmý.

Oliver Naesen
Oliver Naesen

Francouzské Ag2r La Mondiale bude znovu spoléhat na Silvana Dilliera, který před rokem svedl památný – a z jeho pohledu bezvýchodný – duel o vítězství se Saganem. Francouzský tým je vnímaný spíš skrze osobu Romaina Bardeta, jeho klasikářské oddělení však rok od roku sílí. Čítá totiž již zmíněného Naesena i Alexise Gougearda.

Je tu i další francouzský tým. Groupama-FDJ je dítětem dvojnásobného vítěze Marca Madiota a není tak s podivem, že na Roubaix klade velký důraz. A má v závodě svého koně. Arnaud Démare už jednou skončil šestý, jeho letošní výsledky ale nenaznačují, že by měl své soupeře výrazněji zaskočit. Vždyť dosud čeká na první vítězství.

Prosadit se chce také Team Sky. V jednodenních závodech je anglická stáj jaksi již tradičně méně výrazná, než jak tomu je v případě etapových závodů. Paříž–Roubaix se kdysi pro Sky pokoušel neúspěšně získat Bradley Wiggins, nedaří se ale ani jeho následovníkům. Uspějí Luke Rowe, Dylan van Baarle či Ian Stannard letos? Potřebovali by nastoupit z velké dálky.

A zapomenout bychom neměli ani na Alexandera Kristoffa z UAE Team Emirates. Norovo jméno v souvislosti s Roubaix padá každý rok, skoro se ale zdá, že neprávem. Vždyť Kristoff, který už na svém kontě má vítězství na Flandrech i Milánu–Sanremo, zatím jel po kostkách devětkrát a nejlépe skončil devátý v ročníku 2013. To není žádná skvostná bilance.