Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Běháte, řvete a prosíte o pomoc. Jungels popisuje Vakočovu nehodu

Lucemburský cyklista Bob Jungels byl přímým svědkem čtvrteční nehody, při které řidič nákladního auta srazil dva jeho kolegy. Petr Vakoč utrpěl při nárazu zlomený obratel a podstoupil operaci. Jungels popsal okolnosti nehody a apeluje na řidiče k větší ohleduplnosti vůči cyklistům, kteří jsou na silnici těmi nejzranitelnějšími.

Bob Jungels (v dresu lucemburského mistra)
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Jasper Jacobs

"Přijet sem do Jihoafrické republiky bylo rozhodně správné rozhodnutí – je to nádherná země s milými lidmi. Řidiči se tu před naší nehodou také chovali velmi ohleduplně," popisuje Jungels ve videu, které zavěsil na YouTube. Právě lucemburský jezdec byl jediným z trojice trénujících cyklistů, který vyvázl ze čtvrtečního incidentu nezraněn. To proto, že byl v inkriminovaný moment vpředu a nákladní auto jej na rozdíl od kolegů nezasáhlo. 

Situaci popsal na oficiálních stránkách stáje Quick-Step. "Byli jsme venku a trénovali, když jsem znenadání uslyšel hlasitý zvuk a vzápětí viděl, jak jsou Laurens a Petr na zemi. Náklaďák jsem neviděl, ale musel je trefit levou přední částí vozu. Neodvážil jsem se s nimi hýbat. (...) Bylo hrozné je takto vidět, doufám, že se z toho brzy dostanou," uvedl. Ve videu se dvojnásobný držitel bílého dresu z Giro d'Italia rozmluvil obšírněji.

"V jeden moment se spolu můžete smát, v příští vteřině běháte po silnici, řvete a nevíte, co máte dělat. Prosíte o pomoc. Poté jej (Petra Vakoče) držíte v náručí a nevíte, zda ještě někdy bude jezdit na kole nebo zda vůbec bude schopný chodit," vrací se k nehodě. "Naštěstí to všechno ještě dopadlo dobře," dodává. Vakočovi v pátek operovali zlomený obratel a doktoři jsou ohledně jeho stavu optimističtí – český jezdec komunikuje a je schopen pohybu. Na Instagramu si dokonce pochvaluje svůj apetit.

V nemocnici by měl zůstat dalších deset dnů, pak zřejmě dojde k přesunu Vakoče do Evropy. Druhý ze zraněných cyklistů se léčí s menšími zraněními, převážně pohmožděninami. "Je strašné, že to musí vždy dojít do takovéhle strašné situace, abychom se probudili. Jako cyklisté jsme na silnici ti nejzranitelnější, nemáme žádné plechy, které by nás chránily. Všichni by si to měli uvědomit," apeluje Jungels na řidiče.

"Neříkám, že cyklisté dělají vše správně – často používají moc velký pruh vozovky nebo nerespektují pravidla, což není správně. Ale z celého srdce doufám, že nikdo nebude muset prožít to, co jsem si prožil já před dvěma dny," vzkazuje Jungels uživatelům silnic. Je to bohužel nekončící téma. Minulý měsíc například řidič osobního auta srazil australského cyklistu Jasona Lowndese. Bývalý kolega Daniela Turka následky nárazu nepřežil. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články