Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Denver Pioneers - UMass Minutemens

Basso ukončil kariéru, u cyklistiky ale zůstane

Milán – Nejšťastnější pád, tak charakterizoval italský cyklista Ivan Basso svůj příběh, který začal kolizí na letošním ročníku Tour de France. Vlastně díky této, jinak nepříjemné události, mu lékaři včas diagnostikovali zhoubné onemocnění a kolize mu tak možná zachránila život. Basso se, ač plně zotaven, v 37 letech rozhodl ukončit aktivní kariéru. V cyklistice se však dvojnásobný vítěz Gira d'Italia z let 2006 a 2010 bude pohybovat i nadále – ve svém dosavadním týmu Tinkoff-Saxo má zastávat manažerskou pozici.

Je nám líto, video expirovalo.
Uzdravený Basso ukončil kariéru

Basso oznámil konec kariéry při příležitosti prezentace trasy Gira pro příští rok. "Každý sportovec ví, že jeho světlo nemůže svítit po celou kariéru úplně jasně. V určité fázi začne nevyhnutelně pohasínat a známkou dobrého sportovce je takový moment poznat a skončit," prohlásil Basso.

"Bylo to 30 let dlouhé přátelství s kolem a já jsem šťastný, že jsem tohle dobrodružství mohl absolvovat. Je to dnes pro mě mimořádný den. Ale nikoliv smutný, protože mé vazby na cyklistiku zůstávají zachovány," dodal Basso a připomněl tak, že od nové sezony ho čeká přestup do manažerského týmu stáje Tinkoff-Saxo, za niž v tomto roce jezdil.

Tým ruského magnáta Olega Tiňkova potvrdil, že chce v nové závodníkově roli využít Bassovu odbornost a schopnosti. Má v ní rovněž kombinovat manažerské a technické aspekty, ale bližší detaily budou doladěny teprve v nadcházejících týdnech.

Ivan Basso při rozlučkové jízdě ve Valencii:

"Nakonec se všechno v dobré obrátilo. Jsem rád, že jsem si mohl sednout na kolo takhle brzy po operaci. Moc si to užívám."

Basso před necelými třemi měsíci přišel o levé varle, v němž měl nádor. Ten odhalilo vyšetření ve volném dnu Tour de France. Slavný Ital si několik dnů předtím stěžoval na bolest ve varleti, ze závodu pak okamžitě odstoupil, ale už měsíc po operaci se mohl vrátit do sedla. Přesto připouštěl nejistotu, zda bude v profesionální cyklistice pokračovat a naplní zbývající rok kontraktu se stájí, v níž jezdí i Roman Kreuziger.

Největšími triumfy "Ivana Hrozného", jak zní jeho přezdívka, jsou dva celkové triumfy na Giru. Na pódium se dostal i jako třetí jezdec konečného účtování v roce 2009, kdy zároveň dosáhl také na své maximum na Vueltě, kde skončil čtvrtý. Byl rovněž druhý (2005) a třetí (2004) na Tour de France. Také ale pykal za své přiznání, že si plánoval pomáhat dopingem, za což obdržel dvouletý distanc.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články