Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Bárta a Sáblíková mají další tituly. Stříbrem překvapil mladík Vakoč

Slavkov u Brna – Svůj třetí časovkářský domácí titul v řadě získal na kopcovité trati Jan Bárta, když až za ním skončili druhý Slovák Peter Velits a třetí Petr Vakoč. "Český" bronz získal Zdeněk Štybar. Bártovi k titulu pomohly i technické problémy Leopolda Königa, který kvůli nim časovku nedokončil. Mezi ženami se počtvrté šampionkou stala Martina Sáblíková, která na 20 kilometrech deklasovala soupeřky. V kategorii U23 zvítězil David Dvorský ze stáje Bauknecht Author, mezi juniory byl dle očekávání suverénní Adam Ťoupalík. Nikola Nosková pak vyhrála závod juniorek.

Jan Bárta vyhrál oba předchozí ročníky, letos však nebyl jasným favoritem a prognózy spíše díky kopcovitosti dvou okruhů upřednostňovaly jeho týmového kolegu z německého NetApp-Endura Leopolda Königa. Toho však brzy na trati zastavily technické problémy (trable způsobila elektronická přehazovačka na jeho speciálu), kvůli kterým musel ze závodu po 10 kilometrech odstoupit. Bárta pak vcelku jasně vévodil pořadí na všech mezičasech, za ním se seřadili Peter Velits z BMC a dvojice jezdců Omega Pharma – Quick-Step Petr Vakoč se Zdeňkem Štybarem. Právě u posledních dvou to byl souboj o "české" stříbro, ze kterého v cíli vyšel o půlminutu lépe mladík Vakoč. Ten se přitom technicky kvalifikuje do kategorie U23, jejíhož vítěze Davida Dvorského předčil o více než dvě minuty a půl.

"Už mám v hlavě více Tour než mistrovství České republiky," uvedl Bárta. Trochu ho mrzí, že na Tour se letos jede pouze jedna časovka. "Bude hodně dlouhá a je na programu předposlední den. Takže bude i náročná. Ale těším se na ni. Před Tour mě uklidňuje, že jsem na tom výkonnostně dobře," dodal Bárta.

  • "Hodně mě to mrzí. Chtěl jsem si v ostrém tréninku vyzkoušet, jak na tom před Tour v časovce jsem. Pomýšlel jsem na vítězství, cítil jsem se skvěle. A byl bych moc hrdý, kdybych vyhrál a mohl jet Tour v českém mistrovském dresu. Bohužel se mi to nepodařilo," posteskl si Leopold König o svých problémech.
Je nám líto, video expirovalo.
Sáblíková a Bárta mistry republiky v časovce

Sedmadvacetiletá Martina Sáblíková se stejně jako v minulých sezonách závodů účastní v rámci přípravy na rychlobruslařskou sezonu. Navzdory tréninkovému manku v cyklistické přípravě oproti specialistkám nenašla opět konkurenci. Zbytek pelotonu porazila ještě výrazněji než před rokem v Nové Dubnici, kde na ni druhá v cíli Katarína Hranaiová ztratila pouze necelou minutu.

"Trať byla hodně náročná. Bez rovinky, stále nahoru a dolů, nebyla možnost, kde si odpočinout. Maximálně při sjezdu z padáku do Nížkovic," řekla Sáblíková. V závodě prožila kritický okamžik. Spletla si zatáčku a mnoho nechybělo, aby se v protisměru srazila s motorkou. "Byla jsem nějaká vypnutá. Zapomněla jsem, že zatáčka je tak prudká. Myslela jsem si, že jsem někde jinde," popsala situaci, která ji podle odhadu stála zhruba deset sekund.

Pódium po časovce žen na MČR
zdroj: ČTK autor: Šálek Václav

Kouč Petr Novák v doprovodném voze zatrnul. "Musela zatáčku ve sjezdu projet rovně. Házela to do slajdu, proti ní jely motorky, zvládla to bravurně. Čekal jsem jen, kdy jí praskne galuska, z kola se kouřilo. Bylo to hodně dramatické," líčil Novák. Sáblíková přitom znala trať dobře, připravovala se na ni před závodem pět dnů.

V roli obhájkyně titulu vyrazila Sáblíková na trať poslední a měla o soupeřkách dokonalý přehled. "Taktika byla jasná. Nebylo na co čekat, od prvního mírného stoupání jsem jela naplno. Kopcovitá trať mi ale vyhovovala víc, než kdyby se jelo po rovině," řekla Sáblíková. Oproti minulým rokům se v přípravě věnovala cyklistice mnohem více. Podstoupila i trénink v italském Livignu.

Na úspěch v časovce bude chtít navázat v sobotním závodě s hromadným startem, do kterého vstoupí rovněž jako obhájkyně titulu. "Cyklistická příprava, kterou jsme absolvovali, nesměřovala k mistrovství republiky. Chtěli bychom jet na mistrovství světa a myšlenky ubíráme k eventuálnímu startu na Olympijských hrách," řekl Novák. 

Sport
zdroj: ČT4

Junioři, juniorky a kategorie U23

Adam Ťoupalík se v posledních letech přeorientovává z cyklokrosu na silnici – jezdí juniorské podniky kategorie a vcelku úspěšně. Letos v dubnu například skončil jedenáctý v celkovém pořadí Závodu míru juniorů, kde dokončil minutu a půl za nakonec vítězným Dánem Klarisem, v minulém týdnu za v německu na Trofeo Karlsberg vyhrál vrchařskou soutěž. Nyní se postavil na republikovém mistrovství na trať časovky – a vyhrál s velkým rozdílem 1:24 před druhým Romanem Lehkým. "Jel jsem sem pro medaili, doufal jsem i v tu zlatou, ale takový odstup jsem nečekal," přiznal v cíli. Třetí skončil Vojtěch Pezlar.

Časovkářské disciplíny by přitom Ťoupalíkovi spíše sedět neměly, avšak kopcovitá trať u Slavkova mu vyhovovala. "Nejsem silový závodník, který by to urval po rovině, takže tahle trať pro mě byla ideální," řekl Ťoupalík, který už má domluvený přestup do belgické stáje BKCP Powerplus. Mezi juniorkami triumfovala Nikola Nosková z týmu KC Kooperativa SG Jablonec, která dokončila o půl minuty před svou kolegyní Nikolou Bajgerovou. Třetí dojela Eva Planičková.

V kategorii U23 dlouho na mezičasech vedl Tomáš Zeichmeister – a to i na třetím mezičasu. Nevyšel mu však poslední úsek trati a v cíli tak nakonec slavil David Dvorský z hradeckého Bauknecht Author. Na druhé místo se pak ještě nakonec vklínil Michal Schlegel.

Mistrovství ČR a Slovenska v silniční cyklistice ve Slavkově u Brna - časovka:

Muži elite (40 km): 1. Bárta (Team NettApp Endura) 55:38, 2. P. Velits (SR) -32, 3. Vakoč -1:33, 4. Štybar (oba Omega Pharma-Quick Step) -2:04, 5. Okrouhlický (Sparta Praha) -2:33, 6. Kováč (SR) -2:43.

Muži do 23 let (40 km): 1. Dvorský (Bauknecht-Author) 59:43, 2. Schlegel (Favorit Brno) -1, 3. Zechmeister (Bauknecht-Author) -5.

Ženy (20,0 km): 1. Sáblíková (Nowis Team) 31:26,4, 2. Šulcová (Ghost Rubena Racing) -1:43,3, 3. A. Drahotová (CTP Šimůnek) -2:57,4, 4. Neckářová (Alltraining.cz) -3:17,1, 5. Malariková (KHC Kaktus bike) -3:21,3, 6. Keseg Stevková (Outsiterz) -3:22,1.

Junioři (20,0 km): 1. Ťoupalík (Cyklo Team Tábor) 28:43,0, 2. Lehký (Kooperativa SG Jablonec) -1:24,0, 3. Pezlar (Kovo Praha) -1:28,0.

Juniorky (20 km): 1. Nosková 34:53,8, 2. Bajgerová (obě Kooperativa SG Jablonec) -29,7, 3. Planičková (Tufo Prostějov) -31,7.

Zdroj
ČTK, roadcycling.cz, supercycling.cz, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články