Bakala má v plánu revolučně změnit svět cyklistiky, vzorem mu je F1 a Liga mistrů

Brusel – Český miliardář a majitel elitní cyklistické stáje Omega Pharma-QuickStep Zdeněk Bakala má v plánu udělat velkou revoluci ve světě profesionální cyklistiky.  Společně se svým obchodním partnerem Besselem Kokem chtějí vytvořit úspěšný projekt po vzoru formule 1 či fotbalové Ligy mistrů. Podporu jim vyjádřila i mezinárodní cyklistická unie UCI, která by se měla podílet na řízení cyklistiky v nové společnosti, v níž budou zastoupeni také investoři a závodní týmy.

Zdeněk Bakala
zdroj: ISIFA/VLP autor: Martin Divíšek

Bakala uvedl, že bude prvním významným investorem nové organizace, která by měla mít na rozjezd k dispozici mezi deseti a dvaceti miliony eur. "Určité věci v profesionální cyklistice se musí změnit, aby dokázala naplnit svůj potenciál, který do budoucna má," řekl na páteční tiskové konferenci v Bruselu jeden z nejbohatších Čechů, který se začal v cyklistice angažovat předloni, kdy koupil belgickou stáj Quick Step. 

Aby mohla cyklistika napodobit formuli 1, měla by mít jasně vymezený kalendář elitních závodů se zaručenou účastí nejlepších jezdců. Bakala má v plánu změnit současnou UCI WorldTour, jejíž bodovací systém má řadu kritiků. 

Bakala chce rovněž zlepšit boj proti dopingu, který by podle něj měla řídit nikoli UCI, ale nějaká nezávislá instituce.

Případ Američana Lance Armstronga, jenž kvůli dopingu přišel dodatečně o sedm titulů z Tour de France, byl podle Bakaly poslední kapkou k revoluci v cyklistice. Nejen pro fanoušky, ale i pro sponzory.

"UCI je pod enormním tlakem, aby se zreformovala, změnila způsob řízení cyklistiky a vyměnila některé lidi ve svém vedení," řekl Bakala. "Rabobank už to vzdal, a to byl v cyklistice 17 let. Současné události mají dramatický dopad i na životy jezdců. Přišly tresty a budou následovat další odchody známých osobností kvůli tomu, čeho jsme byli svědky," prohlásil.

Podle odborného serveru cyclingnews.com je otázkou, jak se k Bakalovým plánům postaví organizátoři Tour de France a Gira d'Italia, kteří se v minulosti dostali s UCI při snahách o reorganizaci závodního kalendáře do velkých sporů. Server rovněž nadhodil otázku možného střetu zájmů, když chce cyklistiku reformovat šéf jedné z předních stájí.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články