Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Bábkovi se plní sny. Japonci si ho pozvali na závody v keirinu

Brno - Pozvánku od pořadatelů japonských závodů v keirinu dostal Tomáš Bábek. Devětadvacetiletý dráhař bude po Pavlu Buráňovi a Ivanu Vrbovi třetím českým sprinterem, jenž se představí v zemi, kde je keirin nesmírně populární.

Tomáš Bábek
zdroj: EFE autor: Christian Escobar Mora

"Splnil se mi můj sen, kterým bylo dostat se do těchto závodů. Mám z pozvání obrovskou radost a beru je jako satisfakci za své úspěchy," uvedl Bábek. Zatím mu pořadatelé neupřesnili květnový termín příletu ani délku pobytu. Ta se může pohybovat mezi třemi měsíci až půl rokem.

"Na začátku budu absolvovat povinnou školu keirinu. Musím hodně zainvestovat ze svého. Hradím si letenky, ubytování, stravu a také koupi speciálního železného kola. S tím svým závodit nemohu. Peníze na všechny výdaje si musím vydělat závoděním. Beru to jako výzvu," vysvětlil Bábek, který nyní upíná všechny síly k přípravě na mistrovství světa.

V neděli odletí k dvoutýdenní přípravě na italském velodromu v Montichiari. "Naše tréninky probíhají podle harmonogramu. Nic nemusíme dohánět. V domácích podmínkách se ale nemůžeme bez odpovídajícího velodromu kvalitně připravovat," řekl Bábek. Po návratu budou ladit formu v domácích podmínkách, jednou za týden absolvuje trénink na nejbližším krytém velodromu ve Vídni. Zbytek vyplní jízda na válcích, trénink na silnici a rychlostní příprava za autem.

zdroj: ČTK autor: Stejskal Ivo

Tomáš Bábek: "Samozřejmě budu považovat medailový zisk za velký úspěch. Vítězství ve Světovém poháru pro mě znamená obrovský skok, protože jsem byl zvyklý na pátá a šestá místa."

Vedle keirinu by se mohl prosadit i v závodu na kilometr s pevným startem, který se pojede na MS poprvé dvoukolově. Premiérově si tento model vyzkoušel na nedávném Světovém poháru v Cali, kde obsadil třetí místo. Z prvního kola postoupí osm cyklistů, finálové časy pak rozhodnou o konečném pořadí.

"Tato metoda je hodně krutá. Většina sprinterů toho má dost po kvalifikaci. Mojí výhodou je, že jsem spíše vytrvalostní typ sprintera. Což je důležité v rozhodujícím druhém kole," prohlásil Bábek.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články