Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Australan Morton rekordmanem. Everesting zvládl za sedm a půl hodiny

Na Everest vede cesta jako žádná ze sta, roubená je kolama. V současnosti nadmíru populární Everesting má opět nového rekordmana. Australan Lachlan Morton zvládl v americkém Coloradu nastoupat 8848 výškových metrů za 7:32:54 hodiny a překonal čas mladého Američana Keegana Swensona z poloviny května.

Jezdec stáje EF Pro Cycling Morton, jenž trénuje v Boulderu, si pro pokus o zdolání trasy odpovídající nadmořské výšce Mount Everestu vybral kratší stoupání v Rist Canyonu u Fort Collins. Po startu v nadmořské výšce 2200 metrů ho čekala 1,9 kilometru dlouhá trať s průměrným sklonem 11 procent, kterou během rekordního pokusu absolvoval dvaačtyřicetkrát.

"Lachlan Morton právě zvýšil laťku Everestingu. A dokázal to ve vysoké nadmořské výšce, jak to má být," gratuloval Mortonovi jeho předchůdce Swenson.

Cesta uzmula skoro 7 tisíc kalorií

Podle dat ze záznamu jízdy, podle nichž se platnost sobotního pokusu ověřovala, najel Morton 169 kilometrů průměrnou rychlostí 22,4 kilometru v hodině. Při sjezdu dosáhl maxima 121,3 km/h a během pokusu spálil 6891 kalorií.

O Everesting se Morton pokusil v reálu jako druhý jezdec ze stáje WorldTour poté, co závodní program přerušila pandemie koronaviru. Další se do výzvy zapojili prostřednictvím digitálních platforem na domácích simulátorech. Emmanuel Buchmann z týmu Bora-hansgrohe zvládl Everesting za 7:28, jako rekord ale jeho výkon uznán nebyl. Čtvrtý muž loňské Tour de France totiž nejel celou dobu po stejné trase, čímž nedodržel pravidla výzvy.

S výzvou se v květnu popasoval i český biker Jaroslav Kulhavý. Olympijský vítěz z Londýna třináctkrát za sebou vyjel na nejvyšší vrchol Moravskoslezských Beskyd Lysou horu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články